Mastodon

De Lama's

Laatste nieuws
-al het nieuws over De Lama's

Bio.txt
In de zomer van 2004 begon BNN met een nieuwe komische show. De Lama's is gebaseerd op de succesvolle Channel 4-serie Whose line is it anyway? Net als in de Engelse show komt het bij De Lama's aan op het improvisatietalent van de panelleden en de inbreng van het publiek.

Na het succes op televisie trokken de Lama's vanaf november 2005 ook het theater in. Daar moeten de panelleden zich zien te weren door onderdelen als de roetschbaan, ik-wil-graag-zien, de datingshow, de voorwerpenronde, eerste zin laatste zin, werelds slechtste, de diashow, papier hier, de doventolk, de laatste minuut van?, het moordspel, slechte slogans, het wereldkampioenschap in slow motion en natuurlijk nieuwe spelletjes.

De Lama's bestaan uit Tijl Beckand, Ruben Nicolai, Ruben van der Meer en presentator Patrick Lodiers. Aan de theatertour werken ook Martijn Oosterhuis en Horace Cohen.

Na een verrassende nominatie voor de Gouden Televizzier-ring in 2004 weten De Lama's de ring in oktober 2006 daadwerkelijk in handen te krijgen. Het programma werd door de kijkers gekozen tot het beste programma van het afgelopen seizoen. Eerder dat jaar ontvingen De Lama's de Hoofdprijs, een door BNN instelde publieksprijs, in de categorie amusement. Eervoller was de nominatie voor de Gouden Roos van Luizern in de categorie comedy.

In de loop van het programma zijn er nogal wat personele wijzigingen: Martijn Oosterhuis en Kristel Zweers verlaten het programma na het eerste seizoen. Sara Kroos en Ruben van der Meer worden aangetrokken als hun vervangers. In september 2006 geeft Kroos aan zich meer te willen richten op het theater en ook vond ze zich steeds minder passen binnen het format van het snel scoren. En in november van dat jaar geeft ook Arie Koomen aan te willen stoppen op het hoogtepunt. Een openbare vacature voor Lama levert dermate veel reacties op dat men besluit om de selecties op tv te brengen onder de naam 'Lama gezocht'.

In januari 2007 start BNN met 'Lama gezocht', de zoektocht naar een nieuwe Lama. Het is Ad-Just Bouwman die door zijn eigen unieke stijl van improviseren opvalt in de ogen van de jury en het Nederlandse publiek. En in de daaropvolgende maanden zou blijken dat juist deze stijl niet aansluit bij de stijl van het programma.

In februari 2007 wordt bekend gemaakt dat Jandino Asporaat en Jeroen van Koningsbrugge toegevoegd zijn aan de Lama's. Asporaat geeft vervolgens aan zich meer te willen toeleggen op zijn eigen carriere.

Op 4 april 2008 verrassen ze fan en vijand met het besluit om te stoppen op TV en in het theater. Vanaf september 2008 zendt BNN de laatste 10 afleveringen van het succesvolle programma uit. In oktober 2008 start de afscheidstour langs alle grote theaterzalen.

In november 2016 wordt bekendgemaakt dat Tijl Beckand, Jeroen van Koningsbrugge, Ruben Nicolai, Ruben van der Meer terugkeren als De Lama’s voor een show in de Amsterdamse Ziggo Dome. Al snel wordt dit uitgebreid naar een reeks van vier shows.