www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
portret

Lebbis

Seizoen 2020-2021
Stand up corona
-speellijst
De Ervaring: De bovengrens II
-speellijst

Over 'De ervaring: de bovengrens II'
"42. Dat is, volgens The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, het antwoord op de zin van het leven. Volgens mij is het 'iets meemaken'. Dat er iets gebeurt. En dan maar kijken hoe je erop reageert. En het toppunt van iets meemaken is 'een ervaring'. Dat je iets meemaakt en dat je het een paar jaar later nog weet. Eerste keer te veel gedronken. Die ene gitaar waar je altijd op speelt. Een verhaal wat je leest. Ervaringen zijn scheerlijnen van je geest. Mooi gezegd he! Net als bij een De Waard tent. Hoe meer scheerlijnen hoe strakker hij staat. En hoe steviger hoe mooier. Nou. Dat doet een ervaring. In De Bovengrens deel 1 heb ik gekeken waar we te ver gaan. Nog meer eten, meer reizen, meer series kijken. Meer. En het brengt ons weinig. In De Ervaring ga ik kijken hoe we weer iets kunnen ervaren. Hoe we de scheerlijnen weer op spanning brengen. Nou, als je dit allemaal gelooft ga je een topavond tegemoet! Tot snel!"

Impresariaat
Bunker Theaterzaken

Laatste nieuws
-al het nieuws over Lebbis

Bio.txt
Hans Sibbel (1958) studeert af als econoom, moet zich na militaire dienst omscholen als automatiserings-deskundige en is drie jaar systeem-ontwerper. Tot in 1989 de ommekeer komt. Samen met Dolf Jansen bestormt Lebbis (zijn achternaam omgedraaid) als het duo Lebbis en Jansen het podium van het Leids Cabaret Festival.In moordend tempo brengen zij hun grappen over de actualiteit. In 1993 wordt hij tevens lid van het stand-up comedygezelschap en nog regelmatig is hij te zien in het Amsterdamse honk van de Comedytrain, Toomler.

Jarenlang heeft hij een column in het radioprogramma Spijkers met Koppen. In 2002 worden deze columns in boekvorm uitgebracht als Het Groot Sibbel Citaten Boek, waaronder de legendarische Korenwolf-cyclus. Hij krijgt grote bekendheid met zijn deelname aan het Kopspijkers-cabaret op tv. Achter de schermen werkt hij als redacteur ook mee aan dat andere populaire satirische programma, Dit Was Het Nieuws.

In april 2002 publiceert Lebbis samen met Kopspijkers-collega's Peter Heerschop en Viggo Waas een boek getiteld 'De puinhopen van Pim Fortuyn' waar zij op satirische wijze de ideeën van Pim Fortuyn op de korrel nemen. Na de moord op Fortuyn vinden zij het boek niet langer gepast en wordt het boek uit de handel genomen.

Lebbis en Jansen kondigen in 2002 aan voorlopig samen geen nieuw theaterprogramma te maken, als opvolger voor Hoogwoord. Wel blijven ze tot en met 2006 jaarlijks de oudejaarsconference maken. Daarnaast richten ze zich op solo-projecten.

Lebbis verbreedt zijn horizon met de titelrol van Lenny Bruce in het gelijknamige toneelstuk van het Noord Nederlands Toneel in 2002. Een rol die overigens afwisselend wordt gespeeld door Lebbis en Raoul Heertje.

In september 2003 zendt Net5 het reisprogramma '127 wensen', waarin Lebbis samen met Peter Heerschop en Martin van Waardenberg samen met Wilfried de Jong reportages voor heeft gemaakt, die ze nadien in het theater aan elkaar praten.

Hij wordt meerdere malen genomineerd voor de Poelifinario, de prijs voor de meest indrukwekkende voorstelling van het seizoen, met 'Het Kwaad' (2007), 'Hoe laat begint het schieten?' (2009), 'Branding (pimped)' (2011) en 'Het Grijze gebied' (2013). Voor 'Branding (pimped' wint hij De Poelfinario daadwerkelijk.

Eind 2013 moet Sibbel abrupt stoppen nadat auto-immuunziekte wordt geconstateerd. Na een behandelingsperiode is hij vanaf september 2014 weer te horen met zijn column in het radioprogramma Spijkers met Koppen. En in maart 2015 wordt bekendgemaakt dat hij in het seizoen 2015/2016 met een nieuw theaterprogramma komt, 'De Paardenpoetser'. Ook voor dit programma wordt hij genomineerd voor de Poelifinario, de vijfde nominatie op rij.