www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
portret

Lebbis

Seizoen 2018-2019
De bovengrens (reprise)
-speellijst

Het Amsterdam Verhaal
-speellijst

Over 'De Bovengrens'
"Jarenlang heeft Lebbis gesprekken gevoerd met goede vrienden bij de openhaard, tijdens wandelingen en onder het genot van een versnapering. Gedachtenwisselingen over waar we heen zouden kunnen gaan. Als mensheid. Gewoon. Voorbij eten, veiligheid, onderdak.

Wat is er voor moois te doen voorbij de ondergrens? Op naar de 'Bovengrens'. Samen met u wil Lebbis op deze avond kijken naar wat we doen, waarom en waar het heen gaat. Een avond onder vrienden. Meanderend over wat vragen.

Hij vertelt verhalen en zal dus veel aan het woord zijn. Maar dat kent u wel van hem. Zo'n avond die voelt als een heerlijke maaltijd met vrienden. Hield hij maar nooit op."

Over 'Het Amsterdam verhaal'
"Een Amsterdammer. Dat is hij. Geboren en getogen. Geworteld in de Watergraafsmeer. Gepokt en gemazeld in de kroegen en de krochten langs de grachten. In zijn ziel zijn drie kruisen gekrast. Maar hoe authentiek Amsterdams is hij nu eigenlijk? Wat maakt een Amsterdammer een Amsterdammer? Zijn ze van een afstandje te herkennen? Bestaat er zoiets als een Amstel-look? Een Mokumgen? Een wetenschappelijk ingekleurd palet van aangeboren eigenschappen? In Het Amsterdam Verhaal gaat Lebbis op onderzoek uit. Hij duikt in de historie van de stad, kruipt onder de huid van het heden en test de toekomst. Wat bindt de bewoners? Waardoor blijven ze aan hun plek plakken? Het Amsterdam Verhaal is een haarscherpe analyse vol scherpzinnige observaties, waaruit iedereen zijn eigen levenslessen kan destilleren."

Impresariaat
Bunker Theaterzaken

Laatste nieuws
-al het nieuws over Lebbis

Bio.txt
Hans Sibbel (1958) studeert af als econoom, moet zich na militaire dienst omscholen als automatiserings-deskundige en is drie jaar systeem-ontwerper. Tot in 1989 de ommekeer komt. Samen met Dolf Jansen bestormt Lebbis (zijn achternaam omgedraaid) als het duo Lebbis en Jansen het podium van het Leids Cabaret Festival.In moordend tempo brengen zij hun grappen over de actualiteit. In 1993 wordt hij tevens lid van het stand-up comedygezelschap en nog regelmatig is hij te zien in het Amsterdamse honk van de Comedytrain, Toomler.

Jarenlang heeft hij een column in het radioprogramma Spijkers met Koppen. In 2002 worden deze columns in boekvorm uitgebracht als Het Groot Sibbel Citaten Boek, waaronder de legendarische Korenwolf-cyclus. Hij krijgt grote bekendheid met zijn deelname aan het Kopspijkers-cabaret op tv. Achter de schermen werkt hij als redacteur ook mee aan dat andere populaire satirische programma, Dit Was Het Nieuws.

In april 2002 publiceert Lebbis samen met Kopspijkers-collega's Peter Heerschop en Viggo Waas een boek getiteld 'De puinhopen van Pim Fortuyn' waar zij op satirische wijze de ideeën van Pim Fortuyn op de korrel nemen. Na de moord op Fortuyn vinden zij het boek niet langer gepast en wordt het boek uit de handel genomen.

Lebbis en Jansen kondigen in 2002 aan voorlopig samen geen nieuw theaterprogramma te maken, als opvolger voor Hoogwoord. Wel blijven ze tot en met 2006 jaarlijks de oudejaarsconference maken. Daarnaast richten ze zich op solo-projecten.

Lebbis verbreedt zijn horizon met de titelrol van Lenny Bruce in het gelijknamige toneelstuk van het Noord Nederlands Toneel in 2002. Een rol die overigens afwisselend wordt gespeeld door Lebbis en Raoul Heertje.

In september 2003 zendt Net5 het reisprogramma '127 wensen', waarin Lebbis samen met Peter Heerschop en Martin van Waardenberg samen met Wilfried de Jong reportages voor heeft gemaakt, die ze nadien in het theater aan elkaar praten.

Hij wordt meerdere malen genomineerd voor de Poelifinario, de prijs voor de meest indrukwekkende voorstelling van het seizoen, met 'Het Kwaad' (2007), 'Hoe laat begint het schieten?' (2009), 'Branding (pimped)' (2011) en 'Het Grijze gebied' (2013). Voor 'Branding (pimped' wint hij De Poelfinario daadwerkelijk.

Eind 2013 moet Sibbel abrupt stoppen nadat auto-immuunziekte wordt geconstateerd. Na een behandelingsperiode is hij vanaf september 2014 weer te horen met zijn column in het radioprogramma Spijkers met Koppen. En in maart 2015 wordt bekendgemaakt dat hij in het seizoen 2015/2016 met een nieuw theaterprogramma komt, 'De Paardenpoetser'. Ook voor dit programma wordt hij genomineerd voor de Poelifinario, de vijfde nominatie op rij.