portret

Lebbis en Jansen

Laatste nieuws
-al het nieuws over Lebbis en Jansen

Bio.txt
In 1989 winnen Lebbis en Jansen op het Leids Cabaret Festival de jury- en publieksprijs. Ze bestormen het podium met hun grappen over de actualiteit en verbazen de jury door in de finale een geheel ander programma te spelen dat in de halve finale.
Ook in toekomstige voorstellingen wordt de houdbaarheid van de grappen door de mannen zelf beperkt. Ze maken er een sport van om in de pers geciteerde grappen te vervangen door nieuwe en -naast enige vaste acts- de invulling van het programma grotendeels af te stemmen op de actualiteit. Zo kan een programma aan het eind van de tournee nog flink verschillen van de voorstelling die in première ging.

Ze spelen in 1988 al hun eerste oudejaarsconference, een traditie die ze elk jaar weten vol te houden. Vanaf 1996 is de conference ook op de radio te beluisteren en sinds 1999 op televisie te zien, al duurt het tot 2003 tot ze daadwerkelijk dé oudejaarsconference mogen brengen. Voegt Freek de Jonge nog een diepere, filosofische laag aan zijn oudejaarsconferences toe en probeert Youp van 't Hek op zijn beurt de tijdgeest te duiden, bij Lebbis en Jansen wordt in een sneltreinvaart het jaar doorgenomen. Daarvoor haalden ze de beste grappen uit hun reguliere theaterprogramma en vulden deze aan met grappen over eerdere gebeurtenissen dat jaar. In het verleden werden slechte grappen vaak niet uit het programma geschrapt maar zetten ze daar eenvoudigweg meer grappen tegenover. Op de houdbaarheid van de grappen wordt niet gelet. Het is als het ware een wegwerp-oudejaarsconference.

In de loop der jaren verzet het duo hun bakens met voorstellingen waarbij ze worden begeleid door een vierkoppige band. In 1997 komen daar de solo-optredens bij. In 2003 besluiten Lebbis en Dolf Jansen een voorlopige punt achter hun 'reguliere' theaterprogramma's te zetten. Ze willen beide hun eigen projecten doen. In oktober 2006 wordt bekend dat de oudejaarsconference van 2006 vooralsnog hun laatste is. Hun impresariaat benadrukt dat het tweetal niet uit elkaar is. "Ze willen echter de routine van de afgelopen twintig jaar doorbreken."