www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
portret

Liesbeth List

Laatste nieuws
-al het nieuws over Liesbeth List

Bio.txt
Als Elisabeth Dorathea -roepnaam Elly- Driessen wordt ze geboren op 12 december 1941 in Bandoeng (Nederlands-Indië), kort voor de Japanse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. Haar vader werd te werk gesteld in de mijnen en moeder Corrie wordt door de bezetters gedwongen te werken als troostmeisje in bordelen. Na de bevrijding raakt zij daardoor in een diepe depressie en pleegt zelfmoord. De nieuwe vrouw van vader Driessen mishandelt de jonge Elly en uiteindelijk wordt ze geadopteerd voor het gezin List op Vlieland. Haar adoptieve ouders hebben daar een hotel en later werkt haar vader als vuurtorenwachter. Vanaf dat moment is ze bekend als Liesbeth List.

Op haar 18e gaat ze naar Amsterdam voor het volgen van een oplieidng aan de modevakschool. Daarnaast krijgt ze les van zangpedagoge Bep Ogterop. Ze valt op in de talentenjacht 'Nieuwe Oogst' van de AVRO en wordt geëngageerd voor de 'Rob de Nijs Show'. Na een ontmoeting met Ramses Shaffy vroeg deze haar mee te werken aan Shaffy Chantant. De voorstelling wordt een groot succes en betekent de doorbraak voor zowel Shaffy als List. Het is de start van een samenwerking die tot het overlijden van Shaffy zal duren.

Haar deelname aan het songfestival in Knokke brengt ook buitenlandse aandacht. Zo krijgt ze het verzoek van Mikis Theodorakis om zijn 'Mathausencyclus' te zingen, een liederencyclus over de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. 'Liesbeth List zingt Theodorakis' wordt eveneens een groot succes. Net als haar uitvoeringen van liederen van Jacques Brel. Er volgen meer platen, televisieshows en tournees.

Begin jaren negentig raakt haar carrière in het slop, maar met hulp van Frank Boeijen bereikt zij nieuw succes met de albums 'List' (1994) en 'Noach' (1996). En met haar rol als Edith Piaf' in de musical 'Piaf' beleeft haar carriere een nieuw hoogtepunt. Er volgen nieuwe tournees, waaronder 'Van Shaffy tot Piaf', waarbij ze ook diverse keren opnieuw met Shaffy speelt en de jubileumshow '70 jaar Liesbeth', dat haar laatste grote tournee zou zijn. Haar laatste theaterprogramma 'Tandem' maakt ze in 2015 met Annemarie Oster.

Op 18 augustus 2017 maakt ze bekend om per direct niet meer op te treden, geen interviews meer te geven of anderszins openbare activiteiten te ondernemen. Ze blijkt te lijden aan een vorm van dementie, als gevolg van hersenletsel uit het verleden. Daardoor is littekenweefsel ontstaan, met geheugenverlies tot gevolg. Daarmee eindigt een carrière die 55 jaar heeft geduurd.

Gedurende haar carrière ontvangt List talloze prijzen, waaronder Edisons, de Gouden Harp en Musical Awards. In 2002 wordt ze benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en in 2005 'Officier in het Legioen van Eer' van Frankrijk.