Thomas van Luyn

Laatste nieuws
-al het nieuws over Thomas van Luyn

Bio.txt
Nadat hij eerder met Mike Boddé als Ajuinen & Look op het podium stond, ging Thomas van Luyn solo. Daarnaast presenteerde hij samen met Sanne Wallis de Vries het tv-programma 'Waskracht' voor de VPRO.

Aan het begin van 'Fanfare' (1997) schuifelt hij verlegen door een disco met een fles wijn tevergeefs op zoek naar zijn afspraakje. 'Stayin alive' schalt uit de speakers. Nogal onhandig probeert hij contact te maken. Het doet wat denken aan een mr Bean-sketch. Dan gaat Van Luyn over op Engels. ("You are a beautiful audience. I love you, I really, really love you.") Overigens met een perfecte uitspraak. Af en toe is het zo flauw dat het glazuur van je tanden afbrokkelt, maar dat maakt het ook weer leuk. Hij maakt van niets iets. Zo heeft hij ook een levensgevaarlijke goocheltruuk. Hoewel levensgevaarlijk, alleen voor het publiek hoor. Minder vonden wij het stukje waarbij hij rustig gaat staan wachten tot een fictieve storing verholpen is. Bijzonder fraai is het lied over Isabelle. Ook leuk zijn de twee typetjes: Pepe de chagerijnige kinderclown ("Ik ben een clown, was ik maar dood") en een soort van dorpsgek ("Ik ben gekke Henkie niet!!! ... ik ben gekke Wim!!)

In 2001 wordt hij bekend bij een groot publiek via het cabaretpanel van Kopspijkers, waar hij imitaties doet van o.a. Tony Blair, Rudi Carrell, Ferry Mingelen, minister Johan Remkes, Paul Rosenmöller en Jort Kelder.

Bij Kopspijkers werkt hij weer samen met zijn 'Ajuinen & Look'-partner Mike Boddé. Dit resulteert uiteindelijk in de terugkeer van het duo in de theaters met de voorstelling 'Ajuinen & Look'. Eind 2006, als de laatste voorstelling van dit programma is gespeeld, geven de heren aan voortaan onder de naam 'Mike en Thomas' te gaan optreden. In 2005 krijgen ze namelijk hun eigen tv-programma, de Mike en Thomas Show, een 'muzikalecomedyglamourquiz' waarin het quiz-element een excuus is om de muzikale en komische kwaliteiten van de presentatoren af te spelen tegen een aantal 'terecht beroemde Nederlanders'. De netmanager van Nederland 3 geeft aan niet langer tevreden te zijn en vraagt Boddé en Van Luyn met een nieuw format te komen. Dat resulteert in 'De Mega Mike en Mega Thomas Show', maar na één seizoen verdwijnt ook deze serie van de buis.

In het theater brengen ze 'De Mike en Thomas Kerstrevue' (2007 en 2012) en 'Sex, Drugs & Hoog-Barok' (2009). Beiden zijn ook te zien in de oudejaarsshow 'Gedoog Hoop en Liefde' (2010) onder leiding van Erik van Muiswinkel.

Voor 'Sex, Drugs & Hoog-Barok wordt hij samen met Mike Boddé in 2010 genomineerd voor de Poelifinario, de prijs voor de meest indrukwekkende voorstelling van het seizoen.

Op televisie is Van Luyn te zien als vast panellid in de Nederlandse versie van QI (2008-2009) en als één van de presentatoren bij het improvisatieprogramma In Goed Gezelschap.

In het voorjaar van 2013 is het de bedoeling dat Van Luyn het soloprogramma 'Thomas van Luyns Smaakvolle Avondje Uit' gaat spelen, maar door een stemoperatie worden deze verplaatst naar het najaar.