Vanwege het coronavirus zijn alle voorstellingen tot en met 1 juni afgelast. Controleer de website van het theater voor meer info.
terug

Theo Maassen

De Eindhovenaar

(zit op een krat bier)

Wat zit je naar me te kijken, mietje. Heb ik wat van je aan soms?
Hè? Kom da'lijk maar eens mee naar buiten jongen. Gaan we tandjes tuffen. Paar weekies pap eten. Verrekte homofiel.
En wat zie je d'r nou deftig uit. Heb je op de havo gezeten of iets? Meneer de professor. En je kijkt nou een beetje op me neer omdat ik alleen LTS zwakstroom heb gedaan? Je denkt van 'ik ken allemaal moeilijke woorden en die kent hij niet'. Dat denk jij. Denk jij dat ik geen moeilijke woorden ken? Moet jij eens opletten jongen. Moeilijke woorden. Let op.....
...... zonsverduistering
Chipolatapudding.
Alumumimium.
M-Meta... Meta... Meta... Meta de Vries. Ja nou sta je mooi te kijken met die havo-diploma hè?

Zal ik 's wat zeggen? Eindhoven da is de mooiste stad van de wereld. Dat meen ik. Ik zeg altijd 'Als je Eindhoven niet kan waarderen dan kan je het leven niet waarderen'. Mensen denken vaak dat Eindhoven dat dat een stom boeregat is en da wij daar jaren achterlopen. Daar klop dus helemaal niks van. Integendeel. Ik hoorde dat Abba nu hier heel populair is, kennen wij in Eindhoven al zeker vijf, zes jaar.
Eindhoven da's... dat is voor mij een beetje het Frankrijk van Parijs, zo wee je niet. Ja, het puntje van de zalm. Mensen zijn daar gemoedelijk in Eindhoven, dat vind ik belangrijk. Gewoon gemoedelijk. En natuurlijk moet je oppassen. De kans is gewoon hoog dat je op je bakkes wordt geslagen. Maar als dat gebeurt, dan gebeurt dat gemoedelijk hè.
En carnaval hè. Carnaval in Eindhoven da is het mooiste wat er is. Een raar petje op, een maskertje voor en een paar dagen helemaal jezelf zijn. Da's schitterend.
Alleen het zielige is dat proberen ze in Amsterdam dan ook hè. Carnaval vieren. Kopen allemaal mooie pakken, dure praalwagens. Ja maar zo werk dat nie. Carnaval zit nie in de portemonee. Carnaval zit hier, dat zit van binnen. Dat kun je niet kopen. Carnaval zit ons Eindhovenaren in het bloed. En die Amsterdammers hebben daar hele andere dingen zitten.

Amsterdammers, tjongejongejonge. D'r is in Amsterdam helemaal niks wat wij in Eindhoven nie hebben. Wij hebben in Eindhoven ook een Anne Frankhuis. Wij lopen er alleen niet zo mee te koop. En dast verschil.
Amsterdammers, tjongejongejongetjonge. Zijn godverdomme trots op André Hazes man. Als dat bij ons in Eindhoven rond zou lopen dan zouden we ons helemaal kapot schamen man. Lelijke nageboorte. Wandelende wrat dat 't is. Die verschrompelde zak van mij is nog mooier dan die kop van hem. Weetjeda, het zal mij niet verbazen dat wanneer André Hazes gekust zou worden dat ie zou veranderen in een prinsesje.
En dan zeggen ze 'Alles wat ie zingt, komt recht uit z'n hart'. Dan zeg ik d'r snel uithalen dat ding!

Ja, ik ben dan misschien een beetje een ruwe pit, maar ik heb een klein hartje hoor. Als ik zo 'ns rondkijk in de wereld, dan kan ik wel janken. Overal is er oorlog, mi-lieuverontreiniging, eh... honger. Honger. Ik zeg altijd 'Honger dat is het ergste dat er is'. Dat zeg ik altijd. Als mensen iets tegen mij zeggen van hé zeg es iets, dan zeg ik 'Honger dat is het ergste dat er is'. Ik heb zelf ook wel es honger. Of ja honger, meer zo trek weetjeniet. Zo'n lekkere trek dat je echt zin hebt in iets hartigs. Een stukje kaas, worstebroodje, pindaatje. Da's erg hoor honger.
Alleen weet je wat het is? Weet je wat het hele eieren eten is? Ze moeten alleen de goeie helpen! Die rijken, die redden zichzelf wel. Daar staan ze dan op Schiphol helemaal uit Somalië. Nou ik heb geen geld om met het vliegtuig naar Somalië te gaan! En wat moet ik daar doen? Ik heb daar toch niks te zoeken, ik heb het hier toch netjes voor mekaar. Vriendenkring opgebouwd en alles. Maar daar wordt niet over geluld door de hoge heren in Den Haag. Maar de eerste de beste Somaliër die een aardig sprintje kan trekken, die krijgt meteen een medaille. Ik heb tien jaar op de emballage gewerkt. Tien jaar. En ik heb nog nooit een medaille gehad, nog nooit. Ik heb het eens uitgerekend. In die tien jaar heb ik meer dan vijfentwintig duizend kilometer gelopen. Dat is iets anders dan honderd meter.

Ja en ik discrimineer niet hè. Niet dat jullie denken van da's een discriminant of zoiets. Nee, ik constateer alleen feiten. Vroeger, vroeger was er nooit iets aan de hand met het milieu. Nou heb je hier al die buitenlanders en dan zit er ineens een gat in de ozonlaag! Rara hoe kan dat!
Maar dat mag dan niet gezegd worden, dan ben je aan het discrimineren. Maar ik discrimineer echt niet, voor mij zijn alle buitenlanders hetzelfde. Ik vind integratie het mooiste wat er is, dat vind ik schitterend. Alleen zeg ik: dat doen ze maar mooi in hun eigen land. Maar ik discrimineer niet. Ja ik zou natuurlijk wel schrikken als mijn dochter met een neger thuis zou komen. Ja. Ik heb helemaal geen dochter, dus dat is dan schrikken.

Ja, dat is dan weer die typische Eindhovense humor. Een humor met zo'n eh dubbele betekenis in die bodem dan. Eindhoven dat is het mooiste dat er is. Om de provincie Brabant geef ik helemaal niks. Helmond, daar komt nog geen goeie hond vandaan. En Den Bosch. Ik zeg altijd maar zo: 'Het enige goeie dat er uit Den Bosch komt, dat is de trein naar Eindhoven'.

Uit: Bepaalde dingen
De tekst is echter uitgewerkt op basis van zijn optreden van Cabarestafette op tv.