www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
portret

terug

In de media: Jetty Mathurin - 24 jan 2008
"Nog steeds met haar vaste typetjes Táánte en Charley, die mij zelden of nooit aan het lachen maken, omdat ik hun makkelijke, vaak woordspelerige grapjes meestal zo zouteloos vind. Maar bij haar grote aanhang brengen die twee doorgaans golven van hilariteit teweeg (..) Na de pauze is Mathurin niet meer vermomd en dan is ze veel beter. In dat eigen optreden brengt ze haar publiek bekwaam aan het twijfelen over het zoeken naar roots, waar bijkans iedereen het tegenwoordig zo druk mee heeft. (..) Ze vertelt een expressief relaas dat echter geen voorspelbare uitkomst heeft. (waarna absurde spoilers volgen, die Van Gelder punten op zijn recensentenbewijs zou moeten kosten, ZK)"
'Mathurin grapt te makkelijk' door Henk van Gelder, in: NRC Handelsblad, 13 november 2007

In de media: Jetty Mathurin - 13 feb 2004
"'Dichterbij' is de vijfde in een rij, waarin Mathurin de inspiratie haalt uit haar jeugd in Suriname en haar heden in Nederland. Anders dan in bijvoorbeeld 'Welopgevoed' en 'Opvliegers' komen haar twee bekende alter ego's 'Taante', de wijze oude vrouw, en het machoneefje 'Stanley' zonder verkleedpartij voorbij. Jetty verandert van personage door het licht anders van kleur te laten worden en van stem te veranderen; ze vertrouwt erop dat haar acteren duidelijk maakt welk type ze speelt. 'Taante' heeft ditmaal het internet ontdekt als communicatiemiddel. Onder de sinaasappelboom bemoeit ze zich zoals altijd met alles en iedereen, maar dit keer met haar 'kleptop' op schoot via het 'wereldwijde bemoeiweb'. (..) Haar kijk op de multiculturele samenleving is zo lekker luchtig, dat je in je stoel de problemen ervan een stuk minder zwaar gaat vinden. Voor integratie hoef je volgens Jetty maar heel weinig te doen. Integratie sluipt binnen via je keukendeur.(..) Van dergelijke kijkjes op de wereld moet 'Dichterbij' het hebben. Ze komen echter te sporadisch voor en het programma voltrekt zich vooral als na de pauze een zouteloze neef Stanley opdraaft in een veel te traag tempo. (..) het werd een beetje sáái. En dat is een beetje jámmer."
''Taante' is te traag en wordt een beetje saai' door Ruud Buurman, in: Haagsche Courant , 6 dec 2003

In de media: Jetty Mathurin - 22 dec 2003
Mathurins vaste typetjes, ook die in Dichterbij, haar vijfde programma, spelen weer een grote rol. Met een stortvloed aan woordspelinkjes (een laptop wordt een kleptop, en heeft een knop voor de spelletjescontrole) die haar aanhang tot uitbundige vrolijkheid brengen.(..) Mijn voorkeur gaat meer uit naar een paar opmerkingen die de hete hangijzers van tegenwoordig relativeren. Zoals een terzijde over de roti van Knorr, die meer op een taco lijkt. 'Integratie kan ook te ver gaan,' luidt dan haar laconieke conclusie. Of haar stelling, dat hooligans altijd wit zijn en bankrovers zwart: 'Dat komt omdat er geen witte bivakmutsen zijn.' (..) voortdurend weet Jetty Mathurin de indruk te wekken dat het podium haar natuurlijke habitat is. Ogenschijnlijk volstrekt ontspannen kuiert ze heen en weer, steekt haar praatjes af en werpt heel precies gemikte blikken van verstandhouding naar de zaal. En iedereen - ook een witte die minder hard lacht - kan zien hoe veel succes ze daarmee heeft." 'Mathurin als `taante' en macho' door Henk van Gelder, in: NRC Handelsblad, 19 november 2003

"Als Jetty Mathurin opkomt, is het binnen een mum van tijd feest. Ze bespeelt haar zaal alsof ze op het podium geboren is. Zelfverzekerd en ogenschijnlijk moeiteloos bouwt ze haar eigen theaterfeestje, of het nu de premiére is of niet. Maakt niet uit dat de Gerda Havertongen, Hannah Belliots en John Leerdammen ook in de zaal zitten; het is haar avond. (..) Bij standup-comedy komt het nogal eens voor dat publieksparticipatie een pijnlijke exercitie wordt, maar bij Mathurin zal dat niet snel gebeuren. Haar show is bepaald niet strak geregisseerd en laat ruimte voor rumoer uit de zaal en een gesprekje met de voorste rij.(..) Mathurin speelt met de culturele verschillen in de zaal. Soms gebruikt ze een Surinaams woord om de tegenstelling tussen wit en zwart aan te zetten. "Je weet niet wat een snorder is? Dan woon je niet in de Bijlmer!" De uitleg die dan volgt is meestal het grappigst. Laat communiceren maar aan Mathurin over."
'Mathurin bouwt feestje' door Merijn Henfling, 13 november 2003
met dank aan: Bumme

In de media: Jetty Mathurin - 27 nov 2003
Verder was Het Parool bij de premiére van 'Dichterbij', het nieuwe programma van Jetty Mathurin.
"Als Jetty Mathurin opkomt, is het binnen een mum van tijd feest. Ze bespeelt haar zaal alsof ze op het podium geboren is. Zelfverzekerd en ogenschijnlijk moeiteloos bouwt ze haar eigen theaterfeestje, of het nu de première is of niet. Maakt niet uit dat de Gerda Havertongen, Hannah Belliots en John Leerdammen ook in de zaal zitten; het is haar avond."
-Mathurin bouwt feestje