www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
portret

Jaap Mulder

Laatste nieuws
-al het nieuws over Jaap Mulder

Bio.txt
Jaap Mulder (Leeuwarden, 1959) maakt in 1986 zijn eerste voorstelling, 'De verloedering'. Hij bewijst een verdienstelijk zanger-pianist en groot verteller te zijn, geëngageerd en intelligent. Via verschillende verhaallijntjes weet de Friese Groninger, net als Freek de Jonge, te voorzien van "anekdotes van intrigerende symboliek en scherp, intelligent engagement. Hij lardeert ze humoristisch met actuele terzijders en gewiekste omkeringen, " aldus Frank Verhallen in Trouw.
De kritieken zijn lovend maar het publiek heeft meer moeite met Mulder. Met zijn grote postuur, kale hoofd, indringende dictie (noordelijk accent) schept hij kilte en afstand vanaf het podium. Daarnaast zitten zijn programma's dermate ingewikkeld in elkaar, dat sommigen al snel het spoor bijster raken. Volkskrant-recensent Patrick van den Hanenberg noemt meegaan met Mulder "vermoeiend, maar buitengewoon interessant."
Met zijn meer toegankelijke programma 'Mijn' weet hij de kloof met het publiek te overbruggen met zowel moeilijke korte sketches als afgeronde verhalen. Voorbeeld van het laatste is een leuk sarcastisch verslag van een televisie-reportage van een kerkdienst voor verstandelijk gehandicapten, waar een christelijke omroep goede sier mee wil maken. Ter afwisseling speelt hij enkele liedjes.
In het programma 'De opmars van de wilde artisjok' gaat hij in op de schijnproblemen die de gemoederen in Nederland de laatste maanden hebben beziggehouden.

Naast zijn cabaretwerk is Mulder ook lid van de symphonische rockband Agdon Heath (vernoemd naar een gedicht van Thomas Hardy).