www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
portret

Paul de Munnik

Seizoen 2020-2021
Waar een wil is
-speellijst

Impresariaat
Impresariaat George Visser Productions

Laatste nieuws
-al het nieuws over Paul de Munnik

Bio.txt
Paul de Munnik (Dronten, 1970) zingt tijdens zijn jeugd al in het kerkkoor van zijn moeder en in een -naar eigen zeggen- ontzettend slecht new-age bandje. Op de Kleinkunstacademie in Amsterdam ontmoet hij Thomas Acda. Andere klasgenoten waren o.a. Ellen ten Damme, Hetty Feteris, Plien & Bianca en Lucretia van der Vloot. Met hun afstudeerproject 'Spectacle Coupe', winnen Acda en De Munnik samen de Pissuiseprijs voor de meest veelbelovende student. Vervolgens gaan ze hun eigen weg.
Na de Kleinkunstacademie speelt De Munnik bij het jeugdtheater 'Wederzijds', spreekt een column bij Radio Noord-Holland, doceert kleinkunst bij de Delftse Komedie, acteert in series als 'Pleidooi', 'Help' en 'Een Gallerij' en is werkzaam als explicateur bij het Nederlands Filmmuseum.

Thomas Acda en Paul de Munnik slaan in 1995 de handen ineen voor hun eerste programma 'Zwerf On'. Daarin is er een grote rol voor de zelfkant van de maatschappij, zoals die in Jack Kerouac's 'On the road' wordt beschreven. Een wereld vol drank, drugs en hoeren. Twee muzikanten die de vrijheid zoeken in het zwerven, rondkuieren, filosoferen en uiteindelijk tot de conclusie komen dat Kerouac's boek achterhaald is. Je kan wel naar Parijs, maar wat moet je daar?
Met prachtige blues- en rocknummers is 'Zwerf On' in muzikaal opzicht een goed programma, maar het niveau van de grappen laat nog wel eens te wensen over. Acda komt over als de lefgozer, maar brengt met 'Dag Esmee' een mooi lied over de ontmoeting met een schoolvriendinnetje. De Munnik is rustiger, bedachtzamer.

Na het succes van 'Zwerf on' wordt besloten om de mooiste liedjes op de cd 'Acda en De Munnik' te zetten, aangevuld met een aantal nieuwe nummers en een nieuwe versie van 'Als je bij me weggaat'. Presentator en cabaretier Dolf Jansen is er zo gecharmeerd van dat hij in de Steen en Been-show van elk nummer een minuut draaide en tussendoor enkel 'mooi he?' verzucht.

De liedjes van het cabaretprogramma 'Deel II: Life is what happens while you're busy making other plans John Lennon' (1997) worden in 1998 uitgebracht op het album 'Naar huis'. De single 'Niet of nooit geweest' wordt een gigantische hit en Acda en De Munnik worden popsterren met een eigen theaterprogramma. In de jaren erna wisselen Acda en De Munnik cabaret- en muziekprogramma's af, daarbij begeleid door een vaste groep muzikanten, waaronder David Middelhoff. In 2004 maken ze een uitstapje naar het musicalgenre met 'Ren Lenny Ren'.

Naast Acda en De Munnik maakt De Munnik voorstellingen in wisselende samenstellingen: in 2007 met Kees Prins en JP den Tex het liedjesprogramma 'Op weg naar huis', in 2010 met Fernando Lameirinhas en Riet Muylaert 'Brellando', met liedjes van en geïnspireerd door Jacques Brel en en in 2011 met Maarten van Roozendaal 'Heimwee naar de hemel' waarin ze werk van overleden zangers zingen, waaronder Bram Vermeulen en Cornelis Vreeswijk.

In maart 2014 maakt Acda en De Munnik bekend te stoppen. Nog één seizoen toeren ze langs de Nederlandse theaters met hun afscheidstournee: 'NAAM'. Op 30 maart 2015 spelen ze hun laatste voorstelling in Koninklijk Theater Carré. Bij hun afscheid worden ze benoemd tot Ridders in de Orde van Oranje Nassau en ontvangen ze de Andreaspenning van de stad Amsterdam. Nadien treden ze nog sporadisch samen op.

In 2016 keert De Munnik terug in het theater met vooral muzikale theaterprogramma's met eigen werk speelt. Goed ontvangen door de pers, maar het grote publiek volgt niet. In 'Nieuw' (2016) staat hij alleen op het podium, in 'Goed jaar' (2018) wordt hij begeleid door gitarist Wouter Planteijdt.

In augustus 2017 staat hij met Lucretia van der Vloot, Marcel de Groot, Paul de Munnik, Wouter Planteijdt en Dionys Breukers op de Parade met de voorstelling 'Rottigheid'. Dit is het vervolg op de muzikale voorstelling 'Niets dan Rottigheid' met Bob Fosko, Maarten van Roozendaal en Pierre van Duyl, die ze in 2003 (en een vervolg in 2006) op Theaterfestival De Parade speelden. In september van dat jaar is hij te zien in de voorstelling 'Want er komen andere tijden', een voorstelling van De Kleine Komedie over het geëgageerde lied.

De Munnik is ook een regelmatige gast bij de Storyteller-avonden van JP den Tex in het Betty Asfalt Complex in Amsterdam. Daarin laten zij met o.a. Kees Prins hun licht schijnen op artiesten als Bob Dylan, Joni Mitchell en Neil Young middels liedjes, Nederlandse vertalingen, relevante achtergronden en anekdotes.