www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Nieuws van juli 1999

CabaretMail
Editie 2.07 (juli 1999) is inmiddels verstuurd. Meld je aan voor de volgende editie.

Cameretten-update
De Cameretten-sectie is ge-update, voorzien van een nieuwe opmaak en nu ook te vinden op http://welcome.to/cameretten.

Speellijsten 1999/2000
De speellijsten van Cabarestafette, Creme Fraiche, John Buysman, Els de Schepper, Jaap Mulder, Kommil Foo, Mark van der Veerdonk, Jetty Mathurin, Luk Wijns, Sjaak Bral, Schudden, Arie & Silvester, Eric Koller, Rob Urgert, Nilgün Yerli, Deelder, Chabot en Brood, Youp van ’t Hek en de Vliegende Panters zijn nu te vinden via het speellijsten-overzicht.
bron: www.mojotheater.nl en www.hekwerk.nl

Elders op het web
De toegewijde NCH-redactie speurt regelmatig naar cabaret op Internet en kwam de volgende pagina’s tegen:

– Het is geen cabaret, maar met Kamagurka weet je het nooit. Hij heeft een eigen zeer uitgebreide site: Kamagurka.com.

Harrie Jekkers terug in het theater
Uit het persbericht: “Na twee “sabbatical years” keert Harrie Jekkers terug in het theater. Dit keer niet alleen, maar samen met zijn tekstschrijver Koos Meinderts met wie hij al dertig jaar bevriend is en al twintig jaar samenwerkt. De cabaretier en zijn tektschrijver zullen op humoristische wijze uit de doeken doen hoe deze samenwerking destijds toevallig tot stand kwam, nu al twintig jaar voortduurt en heeft geleid tot een enorm aantal liedjes, verhalen, boeken en theatervoorstellingen.
Harrie Jekkers en Koos Meinderts zullen voorlezen uit eigen werk, het verhaal achter de liedjes vertellen en er ook een flink aantal ten gehore brengen. Niet alleen het bekende werk zal aan bod komen, maar ook minder bekende nummers. Tevens kunt u een aantal nieuwe liedjes verwachten, want na twintig jaar samenwerking zit er nog steeds muziek in het duo.
Jekkers & Koos presenteren: Het verhaal achter de liedjes, een avondvullend stuk reality-theater. Of om het wat minder post-modern te zeggen: Een geïmproviseerde greep uit de autobiografische grabbelton.”

Nieuwe cd’s
Zoals eerder aangekondigd hebben Lebbis en Jansen een cd uitgebracht van hun programma ‘Als dit rock en roll is zijn wij een wielklem’. 70 minuten liedjes en conferences.

Andermans Veren
Vanaf 4 september zal de presentatie van het radioprogramma Andermans Veren in handen zijn van de samensteller, Kick van der Veer. Sinds de start van het programma was de presentatie in handen van respectievelijk Erik van Muiswinkel en Martine Bijl.

Haenen naar Net 5?
Het Veronica-blad meldt dat Paul Haenen in bespreking is met Net 5 voor een maken van een serie programma’s. De mondelinge
afspraak zou al gemaakt zijn.

Speellijsten 1999/2000
De speellijsten van Niet Schieten zijn opgenomen in het speellijsten-overzicht

Uitgelicht: Jelle de Vries
De VARA zendt op 18 juli een aflevering van Uitgelicht uit waarin het werk van Jelle de Vries centraal staat. Het betreft een herhaling van de uitzending op 16 oktober 1996. Jelle de Vries was toentertijd te gast bij presentator Henk van Gelder.
Radio 2, 19.00-20.00 uur.
Ook het daaraan voorafgaande programma ‘De bovenste plank’ is gewijd aan de liedjes van Jelle de Vries.
Radio 2, 18.00-19.00 uur.

Overleden: Jelle de Vries
Naar nu bekend is geworden stierf de schrijver, dichter en muzikant afgelopen zondag op 78-jarige leeftijd in Harderwijk. Jelle de Vries timmerde al wat jaartjes aan de weg als pianist-entertainer toen Wim Sonneveld hem in 1954 contracteerde als muzikaal leider van zijn cabaretprogramma ‘Waar de blanke top’. Twee jaar later werd hijzelf een Bekende Nederlander toen hij als cabaretier ging meewerken aan tv-programma’s van de NCRV.
In 1959 ging hij als programmamaker voor de VARA-radio werken, wat hij tot 1986 zou blijven doen. Zijn veelzijdig talent (schrijver, componist, arrangeur, pianist, muzikaal leider, regisseur, producer, zanger, voordrachtskunstenaar) wendde hij aan voor tal van radioseries, vaak met een komische noot. De Wilde Vaart (1959-1962), Tekst en Muziek (1973-1983) en bovenal Klatergoud (1965-1972) behoren tot zijn bekendste series. Van Klatergoud kwam ook een televisieversie, maar die sloeg minder aan.
Jelle de Vries, bezitter van een Gouden Harp van de Stichting Conamus, publiceerde behalve allerlei liedjes en grammofoonplaten ook een autobiografische roman (Ik heb Josje gekend, 1989), een dichtbundel (Kinderspel, 1981) en een amusant boekje over tuinaanleg (Laat er geen gras over groeien, 1979). In 1996 kwamen er twee dubbel-cd’s met liedjes van hem uit.
De laatste elf jaar werkte Jelle de Vries aan een boek over zijn grote passie de Nederlandse spreektaal. De publicatie ervan heeft hij niet meer mogen meemaken. SDU brengt het boek dit najaar uit.
Bron: ANP

Nieuwe speellijsten
De site van Hummelinck Stuurman Theaterbureau heeft een facelift gehad en bevat nu de info voor het seizoen 1999/2000. In het speellijsten-overzicht zijn nu ook de agenda’s van Hans Dorrestijn, Adele Bloemendaal, Marijke Boon, Jacqueline Kerkhof, de Berini’s en Rooyackers, Kamps & Kamps te vinden.

Nieuwe downloads
Op de download-pagina 30 samples van Van Kooten en De Bie. Voornamelijk de Clicheemannetjes en Jacobse en Van Es.

Speellijst 1999/2000
De speellijst voor Hans Teeuwens ‘Trui’ in het seizoen 1999/2000 is hier te vinden.

Cabaret-spotting
Met enig schaamrood op de kaken herkenden wij in de vader-figuur van de nieuwe irritante McDuiten-reclame de standup-comedian
Victor Brands.

Wijk met humor – update
Enige tijd geleden melden dat een Utrechtse wijk straatnamen mocht suggereren. ‘Winnaar’ werd de Professor Zonnebloemlaan. De straatnamencommissie kon er eerst niet om lachen, maar het ziet er nu toch naar uit dat het doorgaat. Nu moeten alleen de auteursrechthebbenden nog toestemming geven.

Elders op het web
De toegewijde NCH-redactie speurt regelmatig naar cabaret op Internet en kwam de volgende pagina’s tegen:

– Op 20 juni traden Acda en De Munnik op in het Vondelpark. Verschillende fans hebben de foto’s die ze daar maakten online gezet. Zoals Monique en Patrick. Vooral op de laatste site staan zeer veel foto’s.
– Ooit maakte Nilgün Yerli deel uit van ‘Turkish Delight’. Nu staat ze solo in het theater of met Turkse Troel. Turkse Troel heeft een eigen website. Voor ‘Het Parool’ schrijft ze een column.

Raoul Heertje over TV
Raoul Heertje schreef in NRC Handelsblad over ‘Het zwarte schaap‘.

Van het boekenfront / nieuwe CD’s
Van Herman Finkers verscheen onlangs (eindelijk) zijn ‘Minst beroerde liedjes’. Een fraai uitgevoerde bundel met daarin een dubbel-CD. Op de ene CD staan dertig liedjes in het Nederlands gezongen, op de andere CD dezelfde liedjes maar dan in accentloos Twents. Van beiden staan de teksten in de bundel.
In 1994 begon Herman Finkers met de opnames van zijn ‘minst beroerde liedjes’. Hij liet een opnamestudio bouwen in zijn eigen huis en hield zich bezig met alle facetten van de productie. In Vrij Nederland gaf Eric Alferink, Finkers manager, een voorbeeld van het streven naar perfectie: Finkers wilde hetzelfde geluid als op de platen van Frans Halsema en spoorde daartoe de toenmalige technicus op en een -inmiddels niet meer in de handel zijnde- Sennheiser-microfoon.
De liedjes kregen vaak een compleet ander arrangement, voornamelijk gemaakt door Finkers zelf. Ook voor de uitvoering werden kosten noch moeite gespaard, zo speelden Cor Bakker, Wibi Soerjadi, De Glanerbrugger Muzikanten en Jean Toots Thielemans mee.

Cabaret op Lowlands
Eind augustus is op Lowlands weer een groot aantal cabaret-acts te zien: NUHR, Lebbis en Jansen, Klaas van der Eerden, Bolder & Plante, Schudden, De Vliegende Panters, Comedytrains ‘Fresh Wagon’, Jochem Myjer, Rob Urgert, Jacqueline Kerkhof en Night of Comedy met Kamagurka, MC Sjaak (Bral?), Britse comedians, Raf Coppens en meer.
Kijk voor meer info op hun site (met irritante Flash)

Categorie: Divers |
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.