nieuws  voorpagina | archief | volg ons via mastodon.social/@zwartekat Instagram Spotify Twitter Mastodon Facebook Youtube
Nieuws

Freek de Jonge boos

Freek de Jonge is boos vanwege het boekenweekgeschenk van Harry Mulisch, meldt het ANP.

Cabaretier Freek de Jonge keert zich heftig tegen het officieel nog te verschijnen boekenweekgeschenk Het theater, de brief en de waarheid van Harry Mulisch. Voor het verhaal nam Mulisch naar eigen zeggen de ontvoering die Jules Croiset in 1987 zelf in scene zette ‘als uitgangspunt’.

De Jonge test dezer dagen de show uit die hij voor een select publiek tijdens het Boekenbal op 14 maart zal opvoeren. De cabaretier, die zelf ook door Croiset met ontvoering werd bedreigd, ‘behandelt’ volgens zijn theaterbureau Mojo in de conference het boekenweekgeschenk. Volgens de NRC zegt hij in de show onomwonden dat het boekenweekgeschenk moet worden verbrand in de piste van Carr├ę, de zaal waar de show zal worden opgevoerd.

In een column in Het Parool schetste De Jonge eerder al hoe een acteur zijn eigen ontvoering ensceneert en hoe een schrijver dit verhaal mag gebruiken in ruil voor meewerking aan ‘rehabilitatie van de acteur’.
De Jonge eindigt met: “Voor het geval Harry Mulisch en Jules Croiset zich in dit verhaal mochten herkennen, wat voor de hand ligt, zeg ik er nadrukkelijk bij dat overeenkomst van feiten en personen louter op toeval berust”.

De Jonge veranderde afgelopen week de titel van de opvoering. De naam ‘De Flaptekst’ werd vervangen door ‘De conferencier, het boekenweekgeschenk en de leugen’.

Mulisch zit tijdens het optreden van De Jonge tijdens het Boekenbal waarschijnlijk op de eerste rij. “Het is triest dat hij er zich niet los van kan maken”, reageert de schrijver op de kritiek van De Jonge, wijzend op de ge├źnsceneerde ontvoering en de bedreiging.
“Het boek gaat niet over Croiset. Ik heb het verhaal als uitgangspunt genomen. Ik heb wel met hem gesproken en hij heeft mij geholpen, maar het is geen rehabilitatie”.
De Jonge was niet bereikbaar voor commentaar.

bron: ANP

Categorie: In de media | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.