nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Alex Klaasen en Martine Sandifort winnen Cameretten

Alex Klaasen en Martine Sandifort hebben Cameretten 2000 gewonnen. De persoonlijkheidsprijs ging naar Flip Haeyaert en de publieksprijs ging naar Guido Weijers.

De finale beloofde, gezien de voorrondes, één van de sterkste in jaren te worden. Om elke deelnemer het meest tot zijn recht te laten komen had de jury de volgorde van opkomst aldus vastgesteld: Filip Haeyaert opent, Alex Klaasen en Martine Sandifort en tot slot Guido Weijers. Dit bleek een prima beslissing door de bizarre opkomst van Haeyaert en het feit dat Weijers heeft aangegeven liever niet te openen.

Onze vrees voor Haeyaert was dat bezoekers van de finale ook zijn optreden in de voorronde hadden gezien. Hierdoor zou het voor dit programma zo belangrijke element van verrassing verloren zou gaan. Om sommige grappen werd inderdaad minder gelachen, maar het geheel bleef overeind.
Uit het juryrapport (fragmenten): “Bijzonder verrassend. Begrijpt de kunst van het traag brengen. Boeit, heeft een ijzersterke persoonlijkheid. Het einde komt wat uit de lucht vallen.”

Klaasen en Sandifort speelden vervolgens met verve hun programma af en met name de sketch met de spastische psychiater zorgde weer voor de nodige hilariteit.
Uit het juryrapport (fragmenten): “De jury was zeer verrast. Duidelijk professioneel. Zeer sterke theaterpersoonlijkheden. Mist een duidelijke lijn. Mist kwetsbaarheid.”

De presentatie van die finale was in handen van Jac (spreek uit: Zak) Goderie. Afgezien van zijn uiterlijk gedroeg hij zich uitermate lomp. Zo was het eerste wat hij uitkraamde na de tweede act: “Zo, kom daar maar eens overheen.” Erg prettig voor Guido Weijers die in de coulissen stond te wachten. Vervolgens wilde Goderie nog even uitleggen hoe het publiek voor de publieksprijs kon stemmen, maar ging niet door omdat hij het stembiljet kon hij niet tonen: “Dat heb ik al ingevuld”. Als ik Guido Weijers was geweest, had ik hem op dat moment van het podium afgetrapt.

Weijers liet zich echter niet uit het veld slaan en speelde nog beter dan in de voorronde. Hij was ook de enige die binnen zijn programma een ‘uitstapje’ had ingebouwd en de interactie met het publiek echt aandurfde. Dat had tot gevolg dat hij voor

Categorie: Festivals | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.