nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Koningstheater moet weg

Het Bossche Koningstheater moet per 1 juli 2002 verdwijnen en lijkt daarmee na pas vijf jaar aan het eigen succes te bezwijken.
Het Koning Willem I College, het regioneel opleidingencentrum waar het theater deel van uitmaakt, vindt dat het theater te groot en professioneel zou zijn geworden en daarmee zijn binding met de school heeft verloren. Ook de aan het theater verbonden kleinkunstopleiding Koningstheaterakademie wordt daarmee bedreigd. Het duo Alkemade & Bloemen, winnaars van het Groninger Studentencabaretfestival 2000, komen voort uit deze opleiding.
Artistiek en zakelijk leider Frank Verhallen (voormalig theaterrecensent bij Trouw en auteur van boeken over cabaret en theater) bestrijdt de zienswijze van het college en weet dat er andere motieven zijn, zoals de huisvestingsproblematiek van een college-afdeling. Hij vindt het onvoorstelbaar dat daarvoor een podium met 150 professionele voorstellingen per jaar en een professionele theateropleiding moeten wijken.
Komend seizoen zijn er in het Koningstheater optredens van Youp van ’t Hek, Marc Marie Huijbregts, Brigitte Kaandorp, Paul Haenen, De Berini’s en vele, vele anderen. Het seizoen eindigt in juni 2002 ironisch genoeg met de eigen productie ‘Tot hiertoe’, waarin wordt teruggekeken op vijf jaar Koningstheater.
Het Brabants Dagblad sprak directeur C. Free: "Het runnen van een professionele theaterzaal gaat onze school te boven. (…) Het theater kost het college naar schatting jaarlijks zo’n 3 ton." Volgens Free werd het theater te veel in beslag genomen door professionele theatermakers en was er te weinig ruimte voor de eigen studenten. Het college wil vanaf september 2002 het theater gebruiken voor de eigen studenten van de design/art/technologie-afdeling, voor seminars en diploma-uitreikingen.
www.koningstheater.nl
artikel Brabants Dagblad
Sommige links zijn beperkte tijd benaderbaar

Categorie: Divers | Meer over:
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.