nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Winnaars Cameretten

Het duo Anne Jan & Sofie, bestaand uit Anne Jan Toonstra en Sofie van der Enk, heeft Cameretten 2001 gewonnen.
Laurens Joensen werd tweede, Sjaak Hartog derde.
Joensen won de publieksprijs, de persoonlijkheidsprijs is dit jaar niet door de jury uitgereikt.

Uitgelicht zendt vanavond een selectie uit van het festival. Radio 2, 21.00-22.00 uur.

Hieronder de juryrapporten van alle finalisten.

Juryrapport Anne Jan en Sofie

Op het podium staat een hecht duo, dat aangeeft veel stijlen en genres te beheersen en te beschikken over een bijzondere intelligentie en een kritische kijk op actuele thema’s, zonder daarbij moraliserend te worden.
Anne Jan en Sofie spelen knap met verwachtingen en doorbreken die op onverwachte momenten. Als we denken: o, nee, niet weer een pedofiel, blijkt het gelukkig om een manipulatieve racist te gaan. Het duo verpakt gevaarlijke inhouden in een kinderen-voor-kinderen-onschuld en laat het publiek hierbij zelf de verbanden en conclusies ontdekken. Beiden blijven wel te veel hangen in diezelfde kinderlijke speelstijl. Met name Sofie is erg illustratief in haar gebaren en soms slecht te verstaan. De jury is ook benieuwd naar de zangkwaliteiten van Sofie. Anne Jan is in zijn mimiek niet erg veelzijdig, maar drukt des te meer uit met zijn houding. De jury prijst zijn muzikale kwaliteiten.

Het programma Groen kent niet echt een samenhangend verhaal en blijft in de vorm erg conventioneel. Daar staat tegenover dat Anne Jan en Sofie zelf de samenhang vormen en de actualiteit goed tot zijn recht komt in de liedje-sketchje-liedje vorm.

Het eind van de voorstelling is fragiel. Het laat de toeschouwer in stilte achter. Dat werd door de jury verschillend gewaardeerd. De jury is gecharmeerd van het programma van Anne Jan en Sofie en ziet veel potentie.

Juryrapport Laurens Joensen

Laurens Joensen heeft een mooie zangstem en laat zien veel genres te beheersen. Hij is een veelzijdig muzikant die zijn liedjes vorm weet te geven.

De jury waardeert de opbouw van zijn programma en de manier waarop hij het publiek in zijn greep krijgt. Hij bouwt de avond bijna als een marketingdeskundige zorgvuldig op en pakt langzamerhand de zaal in. Het materiaal waarmee hij dat doet laat soms te wensen over en wordt zeker ind e tweede helft van het programma goedkoop. De jury raadt Laurens aan minder makkelijk te willen scoren. Het programma neigt soms naar effectbejag, iets wat hij helemaal niet nodig heeft.

In het programma ‘Bar’ maakt de jury kannis met de interessante Zeeuwse identiteit van Laurens. Hij profileert zich als een Zeeuwse jongen, maar laat dit al snel los waardoor het verhaal over zijn identiteit een op zichzelf staand nummer wordt en helaas verdwijnt tussen alle andere los van elkaar staande nummers. De jury wil graag meer zien van de persoon Laurens.

In zijn programma zet hij een aantal mooi toneelbeelden neer. Speciale vermelding hierbij krijgt het lied over de zeepik van Ossenisse, dat een mooie vorm van beeldpo

Categorie: Festivals | Meer over: , , , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.