nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Spike Milligan overleden

De Britse komiek Spike Milligan is gisteren in Londen overleden. Milligan is 83 jaar geworden.

Milligan verwerft onder meer faam met de radioshow ‘The Goon Show’ in de vroege jaren vijftig. In The Goon Show speelt het absurde de hoofdrol, het resultaat van de fantasiewereld en de anarchistische humor van Milligan, die vrijwel alleen de scripts schreef. Het programma zal later een bron voor inspiratie blijken voor de Britse humoristen in het algemeen en Monty Python in het bijzonder.

De Goons bestaan naast Milligan uit Harry Secombe (1921-2001), Peter Sellers (1925-1980) en in de eerste twee seizoenen ook Michael Bentine (1922-1996). Secombe is de catalysator, maar Sellers geldt als de meester van de stemtyperingen. Secombe speelt de centrale figuur Neddie Seagoon en Sellers en Milligan vertolken de stemmen van een aantal vaste bijrollen en vele naamlozen anderen. Daarnaast bedienen de Goons zich van de meest bizarre geluidseffecten waarvoor Milligan een eeuwige strijd met de BBC voert. In 1960 wordt de laatste serie gemaakt, maar op vele verzoek is op 30 april 1972 een allerlaatste Goon Show. Tot de grootste fans kan The Goon Show ook de Britse kroonprins Charles rekenen. Charles is ook beschermheer van de Goon Show Preservation Society.

Na een slecht verlopen tournee stort Milligan onder de zware druk van het wekelijks opleveren van scripts voor het eerst in, hij zal voor de rest van zijn leven manisch-depressief blijven. Dat weerhoudt er hem niet van om vele satirische boeken te schrijven (met titels als ‘Adolf Hitler, My Part In His Downfall’) en met de absurdistische serie Q5 ditmaal de regels van de tv-comedy te herschrijven.

BBC nieuws over Milligans overlijden
Charles leads Milligan tributes
Fraaie fansite
Cardboard & String Spike Milligan Page
Milligan beantwoord ‘silly questions’
Pretty damn good
Interview met Spike Milligan uit 1995
‘I think I caught up’
Site over The Goon Show
The UK Goon Show Preservation Society
Nieuwsgroepen – ontmoet andere Goon fans
alt.fan.goons

Tot slot een typische quote: “World peace could be a possibility…if it weren’t for all those damned foreigners!”

Categorie: Divers | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.