nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Willy Walden overleden

Vanmiddag is bekend geworden dat Willy Walden eerder deze week is overleden. Walden vormde samen met Piet Muyselaar het duo Snip en Snap.

Snip & Snap: links Piet Muyselaar en rechts Willy Walden

Luister naar Willy Walden:
Als op het Leidseplein de lichtjes..
De mop, met Piet Muyselaar en Gerard Walden (zijn broer!)

Herman Jan Jacob Kaldewaay werd geboren op 30 maart 1905. Naast de vele baantjes in zijn jonge jaren speelde hij ook in een amateur cabaretgroepje, waar hij Louis Davids-achtige liedjes zong. Het was in die tijd dat hij zijn artiestennaam Willy Walden verzon, zijn moeder heette Wilhelmina en hij had vrienden met de naam Walden. Walden werkte in de jaren dertig als nog onbekend bijrol-acteur met Louis Davids, Lou Bandy en bij Johan Buziau in de Bouwmeester-revue.

Het was pas in 1937 nadat Louis Davids wegens een verslechterde gezondheid een optreden in het populaire radioprogramma ‘De Bonte Dinsdagavondtrein’ moest afzeggen dat Walden zijn grote kans kreeg. De legendarische revue-producent Rene Sleeswijk vroeg o.a. Walden voor een alternatief programma en die kende ook nog wel een goeie tegenspeler: Piet Muyselaar. Ze stelde het programma samen van oud materiaal, maar kwamen nog tien minuten te kort. Toen kwam Sleeswijk met een tekst van Jacquesvan Tol aan, die hij had aangetroffen achterin een bundel met sketches van Louis Davids en Van Tol. Het was een samenspraak van twee dames, Juffrouw Snip en Snap. Walden en Muyselaar zagen er niets in, maar deden het bij gebrek aan beter materiaal toch. Het was niets meer dan aan elkaar geplakte moppen uitgesproken door twee dames. Het bleek een succesnummer. Meer dan veertig jaar lang zou Snip en Snap op hun repertoire staan. Al die tijd werden de teksten geschreven door Jacques van Tol, al zou dat door discutabele rol van Van Tol tijdens de Tweede Wereldoorlog later angstvallig verzwegen worden. Van Tol was ook verantwoordelijk voor het bekende oorlogsliedje ‘Als op het Leidscheplein de lichtjes weer eens branden gaan’, dat in de uitvoering van Walden een troost werd voor de Nederlanders.

In de jaren vijftig beleefde de Snip & Snap-revue zjn hoogtepunt. Zo stonden ze vijf maanden per jaar in theater Carré in Amsterdam. Kom daar nu nog maar eens om.
In de jaren zestig en zeventig waren ze ook op de televisie te zien. Nadat het theater-succes van Snip & Snap afnam, maakte Walden met zijn vrouw het radioprogramma ‘Raad een lied of niet’. Piet Muyselaar overleed in 1978. En Willy Walden afgelopen week op 97-jarige leeftijd.

De memoires van Willy Walden verschenen onder de titel ‘Ja, dat was revue’. Onlangs werd er een fraaie verzamelbox uitgebracht, ‘Snip en Snap – Souvenirs’, met liedjes en sketches op video en cd, samengesteld door Henk van Gelder. Het is een mooie ode aan de theaterpersoonlijkheid die Willy Walden was.

biografie Willy Walden
foto’s Snip & Snap-revue
Parool radio: een gesprek met Henk van Gelder n.a.v. Souvenirs (verslag)
Parool radio: een gesprek met Henk van Gelder n.a.v. Souvenirs (geluid)
Snip & Snap in was!

Categorie: Divers | Meer over: , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.
Mastodon