nieuws  voorpagina | archief | volg ons via mastodon.social/@zwartekat Instagram Spotify Twitter Mastodon Facebook Youtube
Nieuws

In de media: fusie impresariaten, Droog Brood, Jan Jaap van der Wal

Zes vooraanstaande theaterproducenten en impresario’s die onder de naam De Theatercentrale een samenwerking zijn aangegaan, overwegen ook een fusie. Dat berichtte de Volkskrant afgelopen zaterdag. Harry Kies Theaterprodukties, Impresariaat Wallis, Grunfeld, ’t Bos Theaterprodukties, Hummelinck Stuurman en Olbe Theaterprodukties voeren al geruime tijd overleg, eerst als MaPP, nu als ‘Sectie 5’, maar kennelijk kan dit nu uitlopen op een megafusie die zijn weerga niet kent in cabaretland.
Diederik Hummelinck zegt in de Volkskrant: ‘De samenwerking heeft tot doel om betere theaterproducties te maken met behulp van subsidie-injecties en een efficiëntere werkwijze. (..) We vinden al jaren dat de producenten een front moeten vormen. De schouwburgen leggen ons voorwaarden op die we maar moeten slikken.’ De Theatercentrale wil zich niet alleen met de marketing maar ook met de programmering gaan bemoeien. Ze beogen een machtsblok vormen in het theateramusement en willen marktleider worden in de markt tussen gesubsidieerd theater en Joop van den Ende’s publieksmusicals. Daarbij verwachten ze echter ook weerstand van artiesten aangezien deze voor een persoonlijke samenwerking voor een impresario kiezen.

De Volkskrant was elders in de krant van 1 november lovend over het tweede programma van Droog Brood. Alexander Nijeboer schrijft:
‘Droog Brood heeft in Scènes voor de mensen de overtreffende trap gevonden. Wat betreft spel en mimiekis het duo ijzersterk, de vormgeving is sober, maar zeer verzorgd met mooie visuele trucs. Bijna iedere scène is een hoogtepunt en het duo kan slechts sporadisch worden betrapt op een grap om het publieken zichzelf te plezieren met een vette lach. Vaker weten Hoeflaak en Van de Witte te onroeren met hungeestige, maar ontroerende scènes.’

Minder is De Volkskrant vandaag te spreken over ‘Staat’, de nieuwe voorstelling van Jan Jaap van der Wal.
‘Waar is die frisse jonge twintiger gebleven? Waar is de talentvolle comedian die ontwapenend en ad rem (..)op het podium staat. (..) Het pak én de stropdas zijn misschien wel de beste metafoor. De strakke vormis een keurslijf die Van der Wal misstaat.’ Recensent Alexander Nijeboer vervolgt: ‘Op het podiumvan de Kleine Komedie staat een conferencier die onbedoeld deed denken aan Seth Gaaikema. Van der Walkeuvelt er net zo gezellig op los, toont zich eenzelfde keurige en intellectualistische moralist enis bij vlagen net zo stijf en saai.’ Met name zijn improvisatie werd door Nijeboer gemist.

Hoe wisselend recensies kunnen zijn blijkt wel uit het stuk van Ruud Buurman van het GPD. Hij is een stuk positiever over ‘Staat’. In het begin lijkt Wim Kan weer even op het podium te staan, maar al snel gaat de turbo er op:
‘Met Staat, geregisseerd door Ruut Weissman en Raoul Heertje, zorgt hij voor vijf kwartier puur genot, vijf kwartier vol uitermate goede verhalen met een kop en een staart. Intelligent, scherp en grappig, prikkelend en uitdagend. (..) Haal de slaapzak maar van zolder en ga voor de deur van uw theater liggen.’
met dank aan Bumme en JudithJ

Categorie: In de media | Meer over: , , , , , , , , , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.