www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Vanuit de zaal: Cameretten – 1e voorronde

Traditioneel (op den duur wel natuurlijk) doet Zwartekat.nl verslag van de grootste cabaretfestivalsvan Nederland. En het Cameretten Festival, het oudste en meest prestigieuze volgen we natuurlijk op de voet vanuit onze thuisbasis Rotterdam. Elke avond zijn we erbij en plaatsen we soms dezelfde nacht of anders de ochtend daarop een recensie.

Als eerste speelde Ilse Warringa. Zij studeerde aan de Theaterschool in Kampen en zang/lichte muziek aan het conservatorium in Zwolle. Als actrice speelde ze bij uiteenlopende (muziek)theatergezelschappen.
Na een opening met spinetmuziek belanden we in een sprookje waarin de springerige Warringa vertelt over vrouwen die allerlei soorten borsten hebben. Via de verlepte borsten van Hilletje en een zuivelfabriek opblazende Pipi Langkous raakt het hele dorp aan de melk. Een bijzonder eigenaardig verhaal dat volgens de direct daaropvolgende evaluatie onvermoede diepere betekenissen blijkt te bevatten. Op dat moment is al duidelijk dat we hier met een eigenzinnige persoonlijkheid te maken hebben, al krijg ik door de stortvloed aan stemmetjes en typetjes geen idee wie er nu eigenlijk op het toneel staat. Het programma spat allerlei kanten op met een wat onduidelijke sketch over ‘het hebben van een ziekte’, de telefoniste die de meest vreselijke slogans aan voetbalsupporters verkoopt, een fraai gebracht Portugees lied en een begrafenisondernemer die je zeker niet zou willen inhuren. Een stuk publieksparticipatie met ballonnen en melk als rekwisietenontbeert echter een fatsoenlijke clou, dat was jammer. Ze eindigt als actrice die vertelt over haar rol in het toneelstuk ‘De muggenzifter’ waarbij elke associatie met poep wel voorbij komt. Plat, maar toch stijlvol gebracht. Tijdens deze laatste scene viel ook op hoe ze prima reageerde op storende elementen uit het publiek (natuurlijk weer een mobieltje) en een uitgevallen microfoon. Het publiek beloonde het allemaal met luid applaus. Wat ons betreft is ze een finale-kandidaat.

De volgende deelnemer is de Vlaming Dimitri Desmyter. In 1998 was hij een van de oprichtersvan de Vlaamse Lunatic Comedy Club en is hij speler en coach bij impro-team The Lunatics.
Hij scoort meteen door de vrouwen in de zaal de oorlog te verklaren. Desmyter neemt hen kwalijk dat de rolverdeling tussen man en vrouw is veranderd. Zo veranderen de dames de normen en waarden zonder dit de mannen te vertellen en communiceren dit heimelijk via damesbladen. Op het toneel staat een stand-upper die zijn lichaam goed gebruikt bij het vertellen van zijn verhaal. In hoog tempo en met een grote grapdichtheid vertelt hij over man-vrouw situaties waarbij mannen steeds vaker het onderspit delven tegen vrouwen. Aan de hand van diverse relaties met vrouwen maakt hij grappen over Bangladesh (kookboeken staan daar in de afdeling ‘fictie’), mobieltjes, 11 september tot hij het geheim van de lange relatie ontdekt: liegen! Maar ook deze relatie houdt geen stand en krijgen we de gedragingen van de vrijgezelle man te zien. Totdat het zelfmedelijden verdwijnt en hij opnieuw klaar is voor de oorlog. Applaus volgt, maar Desmyer gooit er in hoog tempo nog grappen uit over onder meer een vrouwelijk paus (meno-pauze), inlegkruisjes en maandverband. Een aanhangsel dat wat mij betreft afbreuk doet aan zijn optreden.

Na ruim anderhalf uur volgt Kristel Zweers. Zij is al enige jaren actief als stand-up comedian,speelt regelmatig in het Comedy Café in Amsterdam, bij Night of Comedy en de Girls Night Outmet Claudia de Breij en Sara Kroos.
Zweers staat voor een publiek dat al anderhalf uur in de zaal zit en waarbij de concentratie inmiddelstanende is, maar met na een paar rake grappen weet zij het publiek alsnog te grijpen. Vrijwel elke grap is raak en vakkundig gaat ze van de MTV-generatie, een wél leuke grap over maandverband, haar verschrikkelijk saaie geboortedorp Brummen, de hoerenvakbondautorijlessen en haar modieuze vriendin Dorien naar een internet-avontuur met ‘stud33’.
Zweers vertelt hoe ze zichzelf een meer bitchy houding probeert te geven, maar delft al snel hetonderspit als ze verhaal gaat halen bij de groentenman die haar mandarijnen mèt pit heeft verkocht. Aan het eind begeeft ze zich op glad ijs met een serie grappen over porno-films, seksshop ende vibrators maar gelukkig weet ze de makkelijke grappen te vermijden. Enig minpunt is dat het programma pure stand-up comedy is en daarmee toch iets te weinig theatraal voor een cabaretfestival. Maar we zien Zweers graag in de finale terug.

Al met al een sterk begin van het festival. Vanavond optredens van Anne-Aafke Sol, Ronald Goedemondten Femmage.

Door Richard van Bilsen

www.cameretten.nl

Categorie: Festivals | Meer over: , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.