www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Vanuit de zaal: Cameretten – 2e voorronde

Vanavond was de tweede voorronde van het Cameretten Festival met één van de sterkste edities sinds jaren.

Als eerste speelt Anne-Aafke Sol. Zij studeerde af aan de Amsterdamse Theater Academie en vertelt in ‘Kalyentovelix’ over geiten die er niet zijn. Ze licht de werking van ademhaling toe en vertelt hoe lastig ze het voor haar is om een gesprek te voeren. Ook ‘vrienden’ vind ze maar een raar begrip. Dan spendeert ze liever tijd met haar huisdier, een giraffe. ‘Kalyentovelix’ betekent ‘Ik heb je lief’, op z’n girafs uitgesproken.
De liefkozing tussen twee blote voeten is mooi verzonnen en fraai uitgebeeld, maar ontbeert een duidelijke clou. Vanavond had zij de ondankbare taak om als eerste te beginnen, waardoor ze moeite had om het publiek voor haar spel te winnen. Sol draaft en kronkelt over het kale podium en doet haar best, maar toch hou ik er toch een ‘leeg’ gevoel aan over. Dat zal ook komen door de lage grapdichtheid en het terugkeren van bepaalde bewegingen, een methode om samenhang te suggeren.

Bij de opkomst van Femmage (spreek uit als Fammaazje) ben ik benieuwd. Van tevoren kondigden Marlous Luiten, Eva van Rooijen, Ariane Niemeijer en Caroline Smit een nieuw genre cabaret aan: cabarella, een mengsel van cabaret en stemmige vierstemmige a capella gezongen gezangen. Gelukkig blijkt de zang met name een middel om het cabaret-deel naar voren te brengen. De dames zingen in het half uur maar liefst acht liedjes. In het eerste lied neemt Femmage zichzelf gelijk op de hak met niet-helemaal-close harmony zang en lullige choreografie en later volgt nog een prima religieuze parodie op Britney Spears (‘Oh baby baby’ wordt ‘Heb jij je bijbel bij je’). Het doet weliswaar erg denken aan het optreden van Intermezzo, maar dan dus door dames en ook nog eens heel erg grappig. Helaas ontbeert het programma nog wel een goedeconference. De huidige twee conferences, over het geurstick-spel en de dame op zoek naar haar ideale man,zijn net iets te flauw en zonder goede clou. Tot twee keer toe stapt een lid van Femmage de zaal in, op het laatst ook om daar dirigent ‘Willem Jan’ uit te halen, waarna ze het programma eindigen met een ode aan hem. Speciale vermelding als comedienne voor Caroline Smit, die zichzelf nog van het Luxor-podium weet te storten.
Ik benijd deze jury niet als ze gaan twijfelen of Femmage op dit festival thuis hoort. Is Femmage wel cabaret? In ieder geval is het cabarella en het is prima vermaak. Dat vond het publiek ook en beloonde dedames met een ovationeel applaus. Finale-kandidaat!
www.femmage.nl

Het kan nog druk worden in de finale, want als derde speelt stand-up comedian Ronald Goedemondt. Al enige jaren speelt hij bij de Comedytrain en momenteelt tourt hij met een dubbelprogramma door Nederland. Met indrukwekkende grapdichtheid vertelt hij over zijn Italiaanse afkomst, pogingen om zich voor te doen als Turk om zo een meisje te versieren, de onzin van het handsfree bellen in de auto (waarom is bellen met een happymeal op schoot niet verboden eigenlijk?), kalfsragout, supermarkt-anecdotes, seks, de sportschool, een mislukte Palestijnse zelfmoord-terrorist, een militante zen-boeddhist én Rotterdammers in de bijbel. Zo’n laatste grap doet het natuurlijk altijd goed in Rotterdam. Enige puntje van kritiek is het -voor mij althans- nog wat onduidelijke overkoepelende thema. Verder maakt Goedemondt maar weinig gebruik van het podium (af en toe een metertje naar links of rechts),maar dat valt alleen iemand op die even niet op deze ijzersterke comedian let. Zeker door naar de finale.
www.ronaldgoedemondt.nl

Overigens deed oud-Cameretten-deelnemer en presentator Peter Heerschop de organisatie nog een idee aan de hand. Leuk zo’n 25-jarig jubileum van het Leids Cabaret Festival in Carré. Nu kent Cameretten ook zeer illustere oud-winnaars, over twee jaar bestaat het festival al veertig jaar en het Nieuwe Luxor Theater kan zich meten met de grootste theaters in Nederland. Meer hints zijn overbodig.

Door Richard van Bilsen

www.cameretten.nl

Categorie: Festivals | Meer over: , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.