nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Op de radio

Vanavond in het radioprogramma ‘Urubicha’: In het jaar 1943 worden er zoveel artiesten in het doorgangskamp Westerbork gevangengezet, dat met toestemming van de kampcommandant de ‘Gruppe Bühne’ opgericht wordt.
Deze bonte verzameling -voornamelijk Duitsjoodse cabaretiers, heeft in de jaren ’43 en ’44 een zestal revues gerealiseerd die balanceerden op de rand van hoop en wanhoop, tragiek en vermaak, op transport worden gezet of mogen blijven, leven en dood. De humor gaf de inwoners van ‘de stad op de heide’ houvast en beschermde hen tegen wanhoop. Het gaf het kampbestaan een dimensie van het normale leven. Ze was onmisbaar, als het voedsel, als de slaapplaats. Tegelijkertijd werden de revues door sommigen ook verafschuwd en vermeden.

Radio 747AM, 20.00-21.00 uur.
De uitzending zal nadien via de website nog te beluisteren zijn.
Urubicha: Bühne Lager Westerbork
tip: Erik

Categorie: Op de radio | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.
Mastodon