www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Pisuisse herleeft

Jean-Louis PisuisseDe legendarische cabaretier Jean-Louis Pisuisse (1880-1927) herleeft dit voorjaar opnieuw, nu in Maastricht. Theatergroep Het Vervolg brengt daar in het eigen theater een reprise van het toneelstuk ‘Mensch, durf te leven’, dat Gerben Hellinga in 1979 schreef.

Het toneelstuk gaat over het spectaculaire leven en de dito dood (als gevolg van een crime passionel) van Pisuisse. De uitvoering door het Publiekstheater, in een regie van Ton Lutz en met Jules Croiset als Pisuisse, was destijds een enorm succes. Het stuk is nog enkele keren gespeeld door andere gezelschappen, waaronder de populaire Amsterdamse amateurgroep Toetssteen.

Pisuisse wordt nu gespeeld door Paul Hoes, zijn geliefde Jenny Gilliams door Roos ten Hooven en hun moordenaar Tjakko Kuiper door Jim de Groot. Kuiper begeerde Jenny en wilde haar op 26 november 1927 uit jalouzie vermoorden op het Amsterdamse Rembrandtplein.
Toen hij vanachter het beeld van Rembrandt tevoorschijn kwam, om de van een restaurant naar het theater overstekende Jenny neer te schieten, sprong de haar vergezellende Pisuisse voor haar om haar te beschermen. Het werd hun beider dood en Kuiper sloeg de hand aan zichzelf.

De première van ‘Mensch, durf te leven’ is op 9 april in het eigen theater van Het Vervolg in Maastricht. Het is er dan twee maanden te zien.

Weinigen weten het, maar toen de redactie van deze site een domeinnaam moest bedenken, waren pisuisse.nl of swiep.nl (Swiep was zijn naam voor vrienden) onder de opties, voordat zwartekat.nl werd gekozen.

Categorie: Divers | Meer over:
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.