nieuws  voorpagina | archief | volg ons via mastodon.social/@zwartekat Instagram Spotify Twitter Mastodon Facebook Youtube
Nieuws

Op tv: Max Tailleur

Vanavond is in ‘Het uur van de wolf’ een documentaire te zien over de humorist Max Tailleur (1909-1990). De joodse Tailleur, wiens echte naam Mozes Tailleur was stond bekend als moppentapper met veel ‘Sam en Moos’-grappen. Van 1952 tot 1966 speelde hij met succes in cafe De Doofpot en hij wist zijn populariteit om te zetten in de verkoop van moppenboekjes en grammafoonplaten.

Cabaretier Micha Wertheim maakte in 2000 een documentaire over Tailleur. In een interview zei hij over hem: ‘Ik vond het opmerkelijk dat een jood die vlak na de Tweede Wereldoorlog jodenmoppen maakte zo verschrikkelijk populair was bij niet-joden. Terwijl veel joden zich juist voor hem schaamden. Tailleur is een interessante man die mij in staat stelde een mooi verhaal te vertellen over assimilatie, oplichterij en mopen. De mop is de meest basale vorm van vermaak, dat vind ik wel charmant. Het is knap hoe Tailleur de mop geprofessionaliseerd heeft. Hij kwam als eerste met een 06-lijn en werkte al met sponsorcontracten toen niemand nog wist wat dat was.’

Op deze Geinlijn was elke dag een mop te beluisteren. Tailleur begon met de lijn nadat hij door een zware vorm van reuma niet langer kon optreden. Hij kwam ook met een eigen stichting voor reumapati├źnten voor succesvolle geldinzamelingen. Onder het motto ‘Geef Max de zak’ konden mensen ook plastic zakken met oude kleding brengen, waarvan de opbrengst ten goede kwam aan bejaarden met reuma. In ruil voor hun gaven vertelde Tailleur dan zijn nieuwste moppen.

Documentairemaakster Laetitia Schoofs was drie jaar toen ze Tailleur leerde kennen, hij was haar buurman. Ze kwam geregeld bij Tailleur en zijn vrouw over de vloer en beschouwde hem een beetje als een opa. Gaandeweg ontdekte ze dat hij met haar alleenstaande moeder regelmatig uit ging en haar moeder geld toestopte voor haarzelf en haar broertje. Schoofs probeert Tailleurs professionele leven en zijn priv├ę leven te reconstrueren om zo zijn verborgen gezicht te achterhalen. Nederland 3, 21.00 uur.
tip: o.a. Ronald

Categorie: Op tv | Meer over: , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.