www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Posttheater reageert op column Sander van Opzeeland

We ontvingen een open brief van Roel Coppelmans, directeur van het Posttheater in Arnhem, aan Sander van Opzeeland naar aanleiding van diens column in Spijkers Met Koppen van 16 december jl.

Reactie op de column van Sander van Opzeeland 16 december 2006

Op 16 december sprak Sander van Opzeeland de volgende column in Spijkers met Koppen:
beluister de column

Zaterdag 16 december werd ik vroeg in de middag gebeld door onze penningmeester. De buurvrouw was binnen komen rennen en vertelde dat het Posttheater door het slijk werd gehaald. Dit geloofde ik niet, vast verkeerd begrepen ironie, het tegenovergestelde zal bedoeld zijn. Na aandringen van onze penningmeester en enkele verontruste telefoontjes van derden over deze column heb ik deze via het internet beluisterd. Een Klap.Dat doet pijn. Dit is geen ironie maar een directe vuist in het gezicht van het Posttheater.

Mijn buik draait, mijn gedachten kraken, dit kan niet waar zijn, hij moet verkeerd geïnformeerd zijn. Hij gebruikt uit “onwetendheid” het Posttheater om de Lama’s van katoen te geven? Nee, toch niet, steeds weer gaat het direct en overduidelijk over het Posttheater, “plat, commercieel, korte termijn denken door het Posttheater”. Welke krachten zijn hier aan het werk? Inmiddels ben ik woedend, misselijk en onmachtig. Zoals met al dit soort dingen, altijd beter om er een nachtje over te slapen. Zondagochtend vroeg wakker en in mijn hoofd ben ik een reactie aan het formuleren. Ik voel en weet dat ik iets moet ondernemen. Alles wat in deze column wordt gesteld is het tegenovergestelde van wat we werkelijk zijn.

Al 15 jaar vechten we voor onze positie als “cabaret podium van het oosten”. Zonder subsidie hebben we een zeer goede naam opgebouwd als podium voor beginnende en gevestigde cabaretiers. Eindelijk krijgen we daarvoor nu erkenning en juist dan komt er iemand met een column op de landelijke radio met groot publiek en maakt ons zwart. Onder de gordel, zonder daarvoor eerst mij te raadplegen. Sander… een telefoontje naar mij persoonlijk had jou doen besluiten om onmiddellijk de naam Posttheater te verwijderen uit je betoog. Ik begrijp dat je een lans breekt voor beginnende cabaretiers en voor de vrijheid van meningsuiting. Ik steun dit van harte, al 15 jaar, met veel plezier, tegen alle politieke onwil en ambtelijke tegenwerking in. Oké, jij belt mij niet, had dan een aantal van je collega’s gebeld, dat had je absoluut doen besluiten om je column te wijzigen.

Zoals jij het in je column zegt laat ik nu eens reclame maken voor mijzelf na jarenlange inzet op de achtergrond. Ik heb een cabaretpodium letterlijk en figuurlijk gebouwd met mijn eigen handen. Altijd ondersteuning en ruimte gevend voor nieuw talent. Altijd bereid om mee te denken met jullie vertegenwoordigers en zaakwaarnemers in het programmeren van kwetsbaar en nieuw materiaal. Vaak, heel vaak reeds geplande voorstellingen verplaatst of op jullie verzoek laten vervallen i.v.m. persoonlijke omstandigheden, voor tv programma’s maar ook om een optreden van de Rolling Stones te kunnen bij wonen, een breuk van een been van een naast familielid enz. En dan één keer doe ik het verzoek, stel ik de vraag, aan je impresario of het wellicht mogelijk is om jou voorstelling te verplaatsen en dat wij daar dan alles aan zullen doen om het publiek mee te nemen naar de nieuw gekozen datum. Een keer een vraag voor mijzelf om vervolgens gekruisigd te worden. Heel ongenuanceerd en het doet erg veel pijn Sander. Bovendien schaad je willens en wetens de goede naam van het Posttheater. Het Posttheater waar je zelf nota bene jaren geleden als jong broekie samen met Jan Jaap van der Wal en Nico van der Knaap als volkomen onbekend trio bij mij meerdere malen de kans hebt gekregen je eerste zieleroerselen voor het voetlicht te brengen!

Wij kiezen niet voor commercialiteit, nooit gedaan en zullen dit onder mijn leiding ook nooit doen. Wij geven alle nieuwe initiatieven een kans, zo ook aan de destijds onbekende lama’s. Wij hebben in den beginne publiek voor ze gezocht en vervolgens zijn alle uitzendingen bij ons opgenomen. En nu willen ze graag de finale van de audities live vanuit het Posttheater laten plaatsvinden. Wij hebben voor alle vorige opname’s geen enkele voorstelling verplaatst, BNN voegde zich naar de lopende programmering. BNN vroeg mij, omdat ze het gezien alle medewerkers niet gepland kregen, of zij jou mochten bellen om je uit te kopen. Om het contact en het vertrouwen van je impresario in mij niet te schaden heb ik gezegd zelf contact op te nemen en te vragen of we eventueel tot een nieuwe datum zouden kunnen komen. Naar aanleiding van mijn verzoek aan je impresario liet deze mij weten dat jij nadrukkelijk niet geïnteresseerd was in een andere datum en dan liever de voorstelling liet uitkopen. Dit bevreemde mij enigszins, temeer daar ik had aangeven te zorgen voor het publiek en voor het geval dat niet zou lukken er een garantiesom voor af te spreken. Het gesprek werd afgesloten met de mededeling dat de rekening volgende week naar het Posttheater wordt toegestuurd.

Ik verzoek je dan ook Sander om je tekst kritisch te bekijken, te bellen met enkele van je collega’s en bij de uitzending van 6 januari met net zoveel tijd, energie en vasthoudendheid een lofrede uit te brengen op het Posttheater.
Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald……

Groet van
Roel Coppelmans
Directeur Posttheater

Categorie: Divers | Meer over: , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.