www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Cultura: Don Quishocking

Cultura, een digitaal themakanaal van de publieke omroep, besteedt aandacht aan Don Quishocking, het cabaretensemble dat het 40-jarig jubileum viert.

Don Quishocking bestaat uit vier heren en een dame. De heren: Pieter van Empelen, Fred Florusse, George Groot en Jacques Klöters. En van de oprichting in 1967 tot en met het programma ‘Wij zijn volstrekt in de war’ uit 1980 was Anke Groot de dame in het gezelschap. In latere programma’s werd haar rol overgenomen door respectievelijk Joke Bruijs, Maaike Martens en Jetta Starreveld. Na de winst op Cameretten in 1968 speelde de groep in de jaren zeventig in de voorhoede van het Nederlands cabaret en hoewel de groep in 1981 werd opgeheven, hebben alle leden zich als een octopus binnen het cabaretlandschap bewogen. Zij waren en zijn actief als artiest, tekstschrijvers, programma-makers, regisseurs en docenten. In 1985, 1987 en 2001 maakte de groep in gewijzigde bezetting nog drie programma’s en dit jaar besteedt het Amsterdams Kleinkunst Festival aandacht aan het 40-jarig jubileum met een speciale duo-voorstelling.

Cultura zendt op zondag 15 april de volgende programma’s uit: ‘Zolang het maar niet dichterbij komt’ uit, een programma uit 1981 waarin Hans van Willigenburg praat met Don Quishocking over de beginperiode van de groep. ‘Militaire mensen’ uit 1980 bevat liedjes en conferences van Don Quishocking en Hans Dorrestijn. Vervolgens is ‘Die Pfeffermühle’ uit 1985 te zien met delen uit het programma ‘Kaltes Grauen’ over het antifascistische caberet van Erika Mann. Hierbij worden heren van Don Quishocking bijgestaan door Joke Bruijs. En tot slot toont Cultura nog een item uit Nova over de reünievoorstelling ‘Il Fossili’ in 2001. De uitzendingen worden volgende week nog herhaald op wisselende tijden.
meer informatie
cultura.nps.nl

Categorie: Divers | Meer over:
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.