www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Ter bescherming van de Jeugd wint Leiden

Het Belgische cabaretduo Ter Bescherming van de Jeugd heeft de juryprijs van de 30e editie van het Leids Cabaret Festival gewonnen. De publieksprijs gaat naar de eveneens Vlaamse Iwein Segers. De derde finalist Veronique Sodano gaat met lege handen naar huis.


Ter Bescherming van de Jeugd

Over Ter Bescherming van de Jeugd zegt de jury: Een opvallend duo, omdat het eigenlijk twee solisten zijn in een duo in wording. Zij geven een eigen draai aan het duoschap. Dat heeft risico’s, zo is er weinig dialoog onderling. en richt men zich erg in hun eigen rol naar de zaal. De jury vindt dat ze zich moeten ontwikkeling in timing en theatrale uitstraling.

De jury roemt de innemende naieviteit van Iwein Segers. Ze blijven in twijfel of er veel energie is gestoken in het personage of dat hij dit echt is. Er zit onvoldoende samenhang in het programma, waardoor de spanning af en toe verzandt. Hij zou een betere podiumpresentatie moeten ontwikkelen. Er gaat nu veel energie verloren in een rommelige aanpak. Ze hebben ze met plezier naar zijn performance gekeken.

Veronique Sodano heeft volgens de jury een krachtige podiumpersoonlijkheid. Haar kracht is dat ze binnen de kaders van haar eigen programma varieert met haar materiaal. Vandaag speelde ze (hierdoor) haar minste voorstelling van de afgelopen week. Verder vindt de jury dat ze zich door een ingeblikte piano laat begeleiden en zij zou graag zien dat ze zich laat begeleiden door een pianist. Haar persoonlijke invulling is erg mooi, maar de jury vindt het jammer dat ze hiervoor het bestaande lied ‘Rubensvrouwen’ (eigenlijk ‘Lijflied’, zk) van Friso Wiegersma gebruikt.

Ook Kees van Amstel, vooraf getipt als favoriet en die tot veler verbazing sneuvelde in de halve finale, kwam nog even ter sprake. Presentator Micha Wertheim vroeg aan iemand uit het publiek, die al tien jaar naar de finale kwam, wie hij de beste winnaar vond van de afgelopen tien jaar. Zijn antwoord was: ‘Kees van Amstel,’ waarop Wertheim reageerde met ‘Ja, dat is ironie. Want hij bedoelde natuurlijk te zeggen Micha Wertheim.’
www.terbeschermingvandejeugd.be
www.iweinsegers.be
www.veroniquesodano.com
www.keesvanamstel.nl
www.leidscabaretfestival.nl
Update: het bestaande liedje dat Sodano zong gecorrigeerd.

Categorie: Divers | Meer over: , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.