nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Overleden: Jan de Cler

Jan de Cler is op 23 februari jl overleden op 93-jarige leeftijd. Zo maakte zijn familie vandaag bekend.


foto: Jan de Cler (links), Alexander Pola (rechts)

De Cler (18 mei 1915) De Cler (1915) volgde diverse opleidingen in de beeldende kunst en had een eigen reclamebureau in Rotterdam voordat hij in de jaren veertig bij de KRO begon. Als chef amusementsprogramma’s bedacht hij onder meer het bekende amusementsprogramma Negen Heit de Klok (1946-1954) met Alexander Pola. In de jaren daarop werkte hij mee aan vele (cabaret)programma’s voor de radio, schreef hoorspelen en teksten voor tv-programma’s. Ook legde hij zich toe op het schrijven van liedjes.

Met het lied Hup Holland Hup, dat hij samen met Dico van de Meer schreef, oogstte hij nationaal succes. Het nummer uit 1950 wordt nog altijd gezongen bij wedstrijden van het Nederlands Elftal. De Cler verzorgde in de rust en na afloop van voetbalwedstrijden een verslag op rijm. Overigens niet gehinderd door verstand van voetbal.
Youtube: Hup Holland Hup

In 1955 begon hij aan een studie medicijnen in Amsterdam en negen jaar later ging hij als huisarts aan de slag in de hoofdstad. Hij legde zich toen weer toe op zijn teken- en schilderactiviteiten.
Biografie Beeld en Geluid
via ANP

Categorie: Divers | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.