nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

VSCD Cabaretprijzen voor Wim Helsen, Alex Klaasen

Zondag 20 september werden in de Kleine Komedie voor de zevende keer de VSCD Cabaretprijzen uitgereikt. Wim Helsen won de Poelifinario en Alex Klaasen ontving de Neerlands Hoop. De prijzen werden uitgereikt door de winnaars van vorig jaar.

Helsen won de Poelifinario voor het meest indrukwekkende programma van het seizoen voor zijn programma ‘Het uur van de prutser’. ‘Meesterlijk manipuleert de Vlaming Wim Helsen in zijn derde solo met taal. En soms adembenemend is zijn fysiek en zijn spel. Gedurende de hele voorstelling weet hij de indruk te wekken dat alles wat hij zegt, hem spontaan invalt. Maar elk woord, elke stilte, is gewogen om de maximale hilariteit of ontroering te bewerkstelligen. Wim Helsen lokt zijn publiek met een vileine lach zijn bizarre wereld binnen. Hij manifesteert zich daarin als een even geniale als vervreemdende standwerker, die fantasie en waanzin verpatst alsof het schuursponsjes zijn, maar ook alledaagsheden als waren het bijouterieën. Het uur van de prutser is een monument geworden voor het Vlaamse absurdistische theater, waarin de verbeelding de macht heeft.’

Ook genomineerd voor de Poelifinario waren Lenette van Dongen, Ronald Goedemondt, Kasper van Kooten, Schudden en Lebbis.

Alex Klaasen won de Neerlands Hoop voor de theatermaker met het grootste toekomstperspectief. Over hem en zijn programma Eindelijk Alleen zei de jury: ‘Verbluffend goed zet hij hierin een groot aantal personages neer, met uiterst weinig hulpmiddelen. Een klein accessoire, een gebaar of een andere houding zijn genoeg om het volkomen geloofwaardig te maken. Zijn vermogen zich in te leven in de eenzaamheid van de mens, knap laverend tussen tragedie en komedie, brengt tegelijk ontroering en hilariteit teweeg. Elk personage in zijn solodebuut raakt een andere emotie. Klaasen kan ogenschijnlijk álles, maar is bovenal een fantastisch observator, acteur en zanger, die de schroef van ontroering steeds vaster aandraait.’

Ook genomineerd voor de Neerlands Hoop waren Ellen Dikker, Daniel Arends, Katinka Polderman en Nathalie Baartman.

In hun ‘State of the Art’ toonde de jury zich tevreden over de ontwikkeling van het veld en daarmee de grote keuze voor de nominaties. Wel signaleerden ze dat een deel van de artiesten in hun opzicht onterecht buiten de prijzen viel. Daarom stellen zij een aparte prijs voor voor het beste liedjesprogramma. Daarbij deden ze gelijk een voorzet voor de naam: De Shaffy.

De uitreiking werd gepresenteerd door Wilfried de Jong en er waren optredens van Marcel de Groot, Beatrice van der Poel, Dorine Wiersma en Dames voor na vieren. Kees Prins riep in de jaarlijkse cabaretlezing op tot bezinning met betrekking tot het grote aanbod. Hij vergeleek dit met invoegen op de snelweg en vroeg zich ook af of enkele old times niet eens van de weg afgehaald zouden moeten worden.

Zwartekat.nl deed via Twitter live verslag van de uitreiking.

Categorie: Prijzenfestival | Meer over: , , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.