www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Nieuwe DVD’s

Ed Byrne – Different Class

‘Different Class’ is de tweede DVD van de ervaren Ierse comedian Ed Byrne (1972). De titel refereert aan het (Britse) klassenstelsel, in dit geval lagere en middenklasse. De belettering van de cover is tevens een verwijzing naar het gelijknamige album van de popgroep Pulp.

Voor de pauze is Byrne gekleed in vrijetijdskleding en maakt hij zich druk over kleding van elfjarige kinderen waarbij ze de tekst ‘Gorgeous’ op hun kont hebben staan en teksten op een emancipatie-poster. Hij betoogt dat Back to the Future een rukfilm is en verbaast zich over het heruitgeven van het Thriller-album van Michael Jackson. Andere onderwerpen die aan bod komen zijn: martelfilms als Hostel 2, die irritante spot tegen illigaal downloaden, voetbalvrouwen en emo’s. Ook neemt hij zich eigen beroemdheid op de hak en verhaalt hij over een vrouwelijke heckler. Het zijn losjes vertelde, maar slim bedachte observaties.

Na de pauze komt hij op in pak. Hij vertelt over zijn vader (arbeidersklasse) en zijn moeder (middenklasse). Maar hij heeft het voornamelijk over zijn recente huwelijk. Wat volgt is een enigszins ontmoedigend verhaal voor stelletjes over het plannen van een huwelijk, compleet met weddingplanners. En het begint al als zijn vriendin voor de grap ‘nee’ zegt als hij haar vraagt. Enorm grappig, maar je moet er niet aan denken dat het jou overkomt. Als toegift heeft hij het over zijn snurkende vriendin, samen naar porno kijken en het Amerikaanse accent.

De DVD is voorzien van een commentaar-track met Jimmy Carr. Ze zijn daarbij ook te zien via een kleine insert op het scherm. Het is eigenlijk meer een show-lang gesprek tussen Byrne en Carr, waarbij ze ook regelmatig afdwalen en bijvoorbeeld ingaan op het DVD-commentaar van de film Fight Club.

Meer:
Nieuwe boeken, CD’s en DVD’s

Categorie: DVD | Meer over:
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.