nieuws  voorpagina | archief | volg ons via mastodon.social/@zwartekat Instagram Spotify Twitter Mastodon Facebook Youtube
Nieuws

Multimedia: Dora Paulsen, Jean-Louis Pisuisse, Max Blokzijl

Het radioprogramma Nachtvluchten besteedde aandacht aan Dora Paulsen. De operettezangeres, actrice en cabaretière werd in 1898 in Berlijn geboren. Louis Davids nodigde haar uit om naar Nederland te komen, ze besloot te blijven en trouwde in 1938 met kunstschilder Jo Voskuil. Pas lang na de oorlog kon zij haar carrière weer oppakken en gaf ze les op de Amsterdamse Kleinkunstacademie. Ze overleed op 2 december 1970. Uit 1958 een aflevering van ‘Artiestencafé’ van de VARA en uit 1967 het satirisch programma ‘Cursief’ uit 1967 van de KRO.
4 dec 2010

Tweeluik bij het radioprogramma OVT over Jean-Louis Pisuisse en Max Blokzijl. Hun ‘Avonturen als straatmuzikant’ door hen in het Algemeen Handelsblad gepubliceerd en als boek verschenen, vormden hun doorbraak in de Nederlandse cabaretwereld. Tien jaar lang, aan het begin van de vorige eeuw, vierden ze hun successen in binnen- en buitenland. Tot de Eerste Wereld uitbrak en ze ieder hun eigen weg gingen. Blokzijl werd correspondent in Berlijn, Pisuisse werd een succesvol cabaretier. Hun leven kreeg een tragisch einde, alsof het een toneelstuk was. Pisuisse werd in 1927 samen met zijn vrouw vermoord door een rivaal die ook de hand aan zichzelf sloeg, een crime passionel. En Blokzijl werd in 1946 wegens oorlogsmisdaden ter dood veroordeeld en geëxecuteerd.
aflevering 1: Jean-Louis Pisuisse
aflevering 2: Max Blokzijl
geschiedenis.vpro.nl

Categorie: Multimedia | Meer over: , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.