nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Honderdste geboortedag Wim Kan

Vandaag is het precies honderd jaar geleden dat Wim Kan werd geboren. Kan (1911-1983) was de grondlegger van de oudejaarsconference en werd samen met Wim Sonneveld en Toon Hermans tot de Grote Drie van het Nederlands cabaret gerekend. Samen met zijn vrouw Corry Vonk stond hij aan het hoofd van het ABC Cabaret, springplank voor veel toekomstig cabarettalent.

Doordat hij zich sterk richtte op de actualiteit is het oeuvre van Kan minder aansprekend voor nieuwere generaties dan bijvoorbeeld Sonneveld en Hermans die zich meer op tijdloos amusement richtte. Toch heeft hij met zijn oudejaarsconferences een blijvende stempel op het cabaret gedrukt. Slechts vier oudejaarsconferences waren op tv te zien, maar nog steeds bestaat het gevoel dat Kan er elk jaar was.
Zwartekat.nl: Wim Kan-profiel

Multimedia-links:
Oudejaarconference 1982

Opnames Wereldomroep:
vrienden en collega’s nav zijn 50e verjaardag, 14 jan 1961
Godfried Bomans over Wim Kan, 8 okt 1961
Nostalgia, 7 nov 1986

Kort is de roem in het jaar 2000, 16 dec 1970
40 jaar ABC Cabaret, 11 aug 1976
25 jaar oliebollen compilatie, 28 dec 1978

Het radioprogramma Nachtvluchten besteedde afgelopen nacht ook aandacht aan het cabareteske en theatrale leven van Wim Kan en Corrie Vonk, een bijna twee uur durend programma gekopieerd van glasplaten met de titel: ’40 jaar Wim Kan met Corry aan zijn zijde’. Er zijn fragmenten uit het A.B.C. cabaret, een radio-interview uit 1938 over televisie en meer.
uur 1
uur 2

In de laatste week van 2010 liet Kick van der Veer in de rubriek Andermans Veren fragmenten uit Kans oudejaarsconferences horen.
27 dec: 1973
28 dec: 1976
29 dec: 1979
30 dec: 1982

Categorie: Divers, Multimedia | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.