nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Op de radio: Buziau

Op zaterdag 25 juni besteedt de lokale radiozender Omroep Rijswijk aandacht de grote revueartiest, komiek en clown Buziau, lange tijd inwoner van de stad.

Te gast o.a zijn medewerkers van het Theater Instituut Nederland, Museum Rijswijk, en verder Bram Biesterveld (acteur), Joke Duif (van clownschool Buus) en Rob van Reyn (pantomimespeler en vriend van Buziau).

Johan Buziau (1877-1958) kwam uit een artiestenmilieu en trad in 1894, op 17-jarige leeftijd, toe tot het variététheater Victoria waar hij een ladderacrobatennummer opvoerde. In 1896 maakte hij zijn eerste buitenlandse tournee met een goochelparodie. Tijdens deze tournee werd een theaterfiguur geboren die zijn eerste grote succes betekende: Professor Rikiri.

Bij de groots opgezette revues van Rijswijker Henri ter Hall vierde hij triomfen als witgeschminkte en roodgeneusde clown. Later stapte hij over naar de Bouwmeester-revue alwaar hij tot 1942 de hoofdrol speelde. In dat jaar werd hij kort door de Duitse bezetter gedetineerd. Eenmaal vrij heeft hij nooit meer opgetreden.

Hij was een voorbeeld voor Toon Hermans (die voor het eerst opviel met een Buziau-imitatie), Wim Sonneveld én Wim Kan. Na zijn overleden in 1958 zond de Wereldomroep een herdenkingsprogramma uit.
Wij herdenken Johan Buziau, 21 apr 1958

Omroep Rijswijk op 25 juni, tussen 14.00-16.00 uur. Presentatie: Rob Hekman en Rene Marquard. Voor meer info:
www.rtvrijswijk.nl

Categorie: Op de radio | Meer over:
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.