www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Overleden: Johnny Kraaijkamp sr

Acteur, komiek en zanger Johnny Kraaijkamp sr is gisteren op 86-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Laren.


Kraaijkamp in de tv-serie ‘Kinderen geen bezwaar’

Kraaijkamp (1925-2011) debuteert als jonge sopraan, maar zijn komische talenten zijn al vroeg merkbaar en nadat hij de baard in de keel krijgt gaat hij verder als conferencier. In de jaren vijftig ontmoet hij Rijk de Gooyer met wie hij jarenlang een duo zou vormen. Samen veroveren ze Amsterdamse theaters, daarna de rest van het land. Er volgen tv-programma’s en grammofoonplaten.


Kraaijkamp en Rijk de Gooyer, publiciteitsfoto

Op de Albert Cuypmarkt ontdekt hij in 1959 een achtjarige zanger. Enkele weken later maakt deze Andre Hazes zijn tv-debuut in De Weekendschow van Johnny & Rijk. In 1973 flopte de film ‘Geen paniek’ waarna het duo Johnny en Rijk stopte. Toch zouden ze ook daarna nog samenwerken. Zoals in de speelfilm ‘Zwaarmoedige verhalen voor bij de centrale verwarming’ (zie hieronder) en de tv-serie De Brekers, met Adele Bloemendaal en de reclames voor C&A.

In 1979 stapt hij over naar het serieuze toneel met de titelrol in King Lear van het RO Theater en de komende twintig jaar zou hij geprezen worden voor zijn acteerwerk. Zijn laatste grote tv-project was ‘Het zonnetje in huis’ (1991-2004), waarin hij samen met zijn zoon Johnny Kraaijkamp jr en Martine Bijl te zien was. Zijn laatste tv-rol is een gastoptreden in de tv-serie ‘Kinderen geen bezwaar’ in januari 2007. In oktober van dat jaar ontvangt hij de Blijvend Applaus Prijs voor zijn “opmerkelijke en bijzondere bijdrage aan het Nederlandse theater, de film en de televisie”, zoals de jury het uitdrukte.

In april 2010 neemt een fragiele Kraaijkamp zijn biografie in ontvangst. Sinds 2000 worden de John Kraaijkamp Musical Awards uitgereikt, op initiatief van Joop van den Ende. De uitreiking in juni 2010 zou zijn laatste publieke optreden worden.

Get Microsoft Silverlight
Of bekijk de flash versie.

Meer info:
eenlevenlangtheater.nl: Johnny Kraaijkamp
NRC: Kraaijkamp was kwieke komediant met onweerstaanbaar clownsgezicht
Opium: Ode aan John Kraaijkamp sr, 21 apr 2010
Kinderen geen bezwaar, 6 jan 2007
Profiel, 19 okt 2005

Categorie: Divers | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.