www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Boudewijn Büchprijs voor Diederik van Vleuten

Diederik van Vleuten heeft vandaag als eerste de Boudewijn Büchprijs gekregen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand die het antiquarische boek onder de aandacht van een groot publiek weet te brengen. Van Vleuten kreeg de prijs omdat hij een ‘onvermoeibaar pleitbezorger is van het antiquarische boek’, aldus de jury. “Of het nu gaat om James Cook of Gerard Reve, in hem klopt een warm hart voor het authentieke materiaal.”

Van Vleuten kreeg de krijs uitgereikt in het Teylers Museum in Haarlem. Daar hield Van Vleuten de eerste Boudewijn Büchlezing over een gemeenschappelijke held, de ontdekkingsreiziger James Cook.

Schrijver en televisiemaker Boudewijn Büch overleed in 2002. Na zijn overlijden bleek hij elementen uit zijn leven te hebben verzonnen of overdreven. In het Leids Universitair Weekblad Mare zegt Van Vleuten over Büch: “Het beeld dat ik van hem is absoluut niet aangetast. Vergelijk het met Cruijff. Hij is misschien een lul, maar wel een groot voetballer. Kijk, ik heb hem nooit persoonlijk ontmoet. Ik ben een bewonderaar. Ik begrijp dat mensen die door hem benadeeld zijn, daar anders over denken. Maar kom op, na Büchs dood gingen journalisten snelsnel een biografie schrijven en opeens was het allemaal rommel wat hij achterliet. Zijn bibliotheek zou niets waard zijn geweest, zijn programma’s slecht.. Nee, hem is een groot onrecht aangedaan.”
Mare: Büch is groot onrecht aangedaan

Categorie: Prijzenfestival | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.