www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Jacques Klöters over Dave Parker

Ik moest vanmorgen denken aan Dave Parker. Een Nederlandse jongleur die over de hele wereld beroemd was en daarom niet in Nederland. Op het laatst van zijn leven zat hij in een flat in de Beethovenstraat variete-acts op video op te nemen van de televisie. Hij had ook een belrondje. Let op Jacques het is zaterdag vandaag, vanavond om 10 uur op RTF 5 een goeie show met twee uitstekende acrobaten en een prachtig luchtnummer, moet je wel zien hoor! Te vaak heb ik niet gekeken.

Dave vertelde graag over zijn tijd in Parijs in de Crazy Horse en over de Sands in Las Vegas waar hij maanden op het zelfde programma stond als Frank Sinatra. Hij had ook veel verstand van het vak en vertelde me dat er maar een paar basistechnieken waren die elke variete-artiest moest beheersen: evenwicht, vallen, het komische loopje waarbij vooral de shuffle van belang was , de double take (komisch vertraagd reageren) en nog zo het een en ander.

Ik zei je moet eens meekomen naar de Ashton Brothers dat zijn jonge jongens van de Kleinkunstakademie die iets willen bereiken op dit gebied. Wij naar de Kleine Komedie. Hun eerste programma. Stampvol met jongelui die enorm enthousiast reageerden op alles. Het was een triomf. Ik keek Dave trots aan. Goed hè? Er is nog hoop voor het variété zei ik. Dave zei: vinden jullie dit goed? Maar dit is toch helemaal niks! Ze laten van alles liggen! Neem nou die act met die regenjassen met dat handje. Ik heb zoiets eens gezien van een Argentijn maar bij het compliment maken haalde hij nog een extra lach door … en dat laten deze jongens zomaar liggen. Dave ging verder met het analyseren van alle acts die hij gezien had en met het opsommen van alles wat nog beter had gekund. Stel me maar voor aan die knullen, dan zal ik het ze uitleggen.
Dave, zei ik, die jongens lopen nu op wolken, hou je rustig, prijs ze en complimenteer ze en zeg een paar dingen waar ze nieuwsgierig van worden, geef je nummer en zeg: als je er eens over praten wil, dan bel je maar. Dave complimenteerde ze maar kon zich niet inhouden en kwam met een lading kritische opmerkingen waar ze op dat moment niet op zaten te wachten. Ik trok hem mee naar buiten waar Dave me nog een uur les gaf in variété-technieken. In de Halvemaansteeg demonstreerde hij het loopje van Chaplin en op het Rembrandtplein liet hij zien wat Michael Jackson precies deed bij zijn beroemde shuffle.

De Ashton Brothers waren geïntrigeerd en dat leidde tot een avond bij Pepijn thuis waar Dave video’s draaide van acts waarvan hij vond dat die jongelui ze gezien moesten hebben.
Ik adviseerde hem niet te praten en niets uit te leggen. Alleen de video’s laten zien en antwoorden op de vragen die ze daarna stellen, zei ik. Het werd een mooie en leerzame avond. Niet lang daarna ging Dave plotseling dood. Het was een goedbezochte begrafenis. De Ashton Brothers waren ook vertegenwoordigd.

Jacques Klöters
www.facebook.com/AVROSandwich

Nawoord Pim Muda (Ashton Brothers)
Het is zoals Jacques Klöters vertelt. We zijn blij dat we hem nog hebben kunnen ontmoeten. Een echte variété-artiest, onze inspiratiebron, ook de tragische kanten die vaak aan dit soort artiesten hangen . Wat Dave wellicht niet begreep was dat wij eigenlijk show maken OVER mensen zoals hij, mensen die in een levensloop een nummer van 5 minuten uitbouwen tot een act van 15 minuten. Met alle ultieme details van dien. Het gaf ook niet dat hij dat niet begreep, want zijn kritiek op dat moment zette ons op scherp, en daar hebben we altijd ons voordeel mee kunnen doen. Ik heb nog een opname van die bewuste avond waarin hij vertelt en laat zien welke basis-technieken een goede artiest moet beheersen: funny walks, jongleren, goochelen, funny faces, tapdansen, en een prettige zangstem. Buitengewoon leerzaam toch?

Over Dave Parker
David Waterman moest met zijn ouders onderduiken tijdens de Tweede Wereldoorlog en vermaakte zich in die periode met ‘circusje spelen’. Hij zou uitgroeien tot de wereldwijd beroemde jongleur Dave Parker. Waar andere jongleurs vrij statisch waren bracht hij muziek en dans in zijn voorstellingen. Parker speelde van 1962 tot 1972 in de beroemde Crazy Horse Saloon in Parijs. Parker overleed op 16 januari 2008 op 73-jarige leeftijd.

Categorie: Column | Meer over: , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.