nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

De Partizanen wint Leids Cabaret Festival 2013

Zaterdagavond 16 februari hebben Merijn Scholten en Thomas Gast als het duo De Partizanen het Leids Cabaret Festival gewonnen. Zij wonnen zowel de jury- als de publieksprijs.

Scholten en Gast ontmoetten elkaar bij Comedytrain en besloten in 2012 hun krachten te bundelen. Zo maakten ze onder meer de documentaire ‘Alles voor de lach’, te zien op het Nederlands Film Festival. Eerder dit seizoen waren ze met De Partizanen te zien als voorprogramma bij Lebbis en Jan Jaap van der Wal.

De andere finalisten waren Kiki Schippers en Jan Beuving.
Alle finalisten ontvingen lovende juryrapporten.


JURYRAPPORTEN

De Partizanen

Thomas Gast en Merijn Scholten samen De Partizanen, zijn een aantrekkelijk en energiek duo. Hun voorstelling bestaat uit een aaneenschakeling van geestige scènes. Terugkerend format is een talkshow. De Partizanen zijn oorspronkelijk en authentiek en in hun verhaalopbouw volledig onvoorspelbaar. Het natuurlijke en zelfverzekerde van hun theateraanwezigheid straalt een groot spelgemak uit.

Het decor is een absurde ruimte; eenvoudig maar grappig en functioneel. De heren zijn sympathiek en brutaal. De teksten zijn helder en ter zake, zonder nodeloze uitweidingen. Hun humor is mentaal en droogkomisch en met groot gevoel voor taal belichten ze onze tijdsgeest.

Merijn Scholten en Thomas Gast hebben ons overrompeld door het gemak waarmee ze de meest absurdistische teksten en sketches ten tonele voeren en dat met elke speeldag nieuw materiaal. Door de wonderlijke wendingen, de verwarring en afwisseling zaten we als jury op het puntje van onze stoel.

Jan Beuving

Als Jan Beuving het toneel opstapt zie je niet meteen een natuurlijke podiumpersoonlijkheid. Daar staat een beta-man in de alfa-wereld van het theater. De jury ervaart zijn insteek als verfrissend. Al is zijn presentatie ietwat houterig, hij weet vanaf het eerste moment de aandacht vast te houden en plaatst zijn grappen met doeltreffende zekerheid.

Zijn liedjes zijn opgebouwd uit complexe rijmschema’s. Ze doen ouderwets degelijk aan, maar in de in de goede betekenis van het woord.

Deze wiskundige blijkt over een fijnzinnige poetische geest te beschikken waarmee hij de zaal moeiteloos op zijn hand krijgt.

Prachtig zijn het aandoenlijke verhaal van Lot en het lied over kanker waarin hij met heldere eenvoudige woorden het aangrijpende beeld weet te schetsen van een groepje kankerpatiënten dat voor een kliniek staat te roken.

Jan Beuving heeft een volkomen ongekunstelde aanwezigheid op het podium. Hij straalt de natuurlijke autoriteit uit van mensen die samenvallen met wie ze zijn. Dit staat op intrigerende wijze in contrast met de underdogpositie waarin hij zichzelf in zijn verhalen plaatst. En toch geloof je dat ook.

Kiki Schippers

Kiki Schippers beschikt over een theatrale présence, waarin zij tegelijkertijd én charmant onhandig maar ook sterk en zelfbewust is.

Haar programma is tot in de puntjes verzorgd. Het toneelbeeld is zorgvuldig gecomponeerd en elke handeling die ze doet, elke pauze die ze maakt, elke verplaatsing op het toneel lijkt gekozen en wil een functie hebben. Kiki plaatst haar grappen vaak middels understatement en beschikt hierbij over een goeie timing. De humor zit bij haar vooral op de pijn.

Kenmerkend voor haar optreden zijn de onverwachte wendingen en versnellingen die ze maakt. Deze geven het programma vaart en maken ons als kijker uiterst alert. Dit uit zich in de wijze waarop lied en gesproken woord steeds op een andere manier in elkaar overgaan. Ook binnen haar conferences is de ontwikkeling van het verhaal steeds onvoorspelbaar. Moeiteloos springt ze van een persoonlijke wereld naar een grotere context en genereert daarmee betekenis.

Haar liedteksten zijn mooi van taal; de woorden die ze gebruikt zijn eigen, verrassend en slim. De muzikale composities zijn smaakvol en vallen naadloos samen met de inhoud van de teksten.

Kiki Schippers lijkt te putten uit rijke inspiratiebronnen en heeft het vermogen in elk lied, in elke tekst iets wezenlijks aan te raken. Daarmee ontroert ze en nodigt uit tot reflectie. Conclusie: Kiki Schippers heeft alles wat je als cabaretière zou willen hebben. Een theatraal lijf, een prachtige stem, een geweldige timing en het vermogen de ziel te kunnen raken.

www.leidscabaretfestival.nl

Categorie: Festivals | Meer over: , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.