www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Maarten van Roozendaal overleden

Maarten van Roozendaal - door Jaap Reedijk

Maarten van Roozendaal is vandaag overleden aan de gevolgen van kanker. Hij is slechts 51 jaar geworden. Met hem verliest Nederland één van zijn beste chansonniers, tekstschrijvers en componisten.

Na een getroubleerde jeugd beweegt Van Roozendaal zich blowend in kraakpanden tussen “radicale types, zelfbenoemde genieën, drugheads en anarchisten”. Hoewel hij in die tijd al teksten schrijft en piano blijft spelen, kruipt hij pas begin jaren negentig achter de piano om zijn liederen te brengen waarin hij op rauwe wijze het leven bezingt. De voormalige barman van De Engelenbak wint in 1994 het Amsterdams Kleinkunst Festival en maakte in de jaren daarna een reeks voorstellingen met onder meer Kim Soepnel, Egon Kracht en Marcel de Groot.

Maarten van Roozendaal door Jaap Reedijk

In 1998 ontvangt hij de Zilveren Harp voor het album ‘Adem uit’, in 2000 de Annie M.G. Schmidtprijs voor het lied ‘Red mij niet’ en in 2008 met ‘Het wilde westen’ de Poelifinario voor het beste theaterprogramma. Met Egon Kracht, Marcel de Groot, Wouter Planteijdt, Nico Brandsen en Richard Heijerman steekt hij zijn werk in een nieuw muzikaal jasje voor de voorstelling ‘En noem het maar vrienden’. In 2011 maakt hij met Paul de Munnik het programma ‘Heimwee naar de hemel’ waarin ze werk van overleden zangers zingen, waaronder Bram Vermeulen en Cornelis Vreeswijk.

Na jaren van samenwerking met anderen gaat Van Roozendaal in 2012 met ‘De gemene deler’ alleen het podium op. De tournee moet voortijdig worden afgebroken als hij ongeneeslijk ziek blijkt te zijn.

Als grote bewonderaar van Maarten heb ik hem jarenlang aan het hoofd gezeurd om te komen spelen op de Zwartekat-dagen. Telkens lukte het niet in combinatie met zijn agenda. In 2011 zei hij toe. Op de dag zelf toch nog enige paniek: Maarten was nog niet gearriveerd, we konden hem telefonisch niet bereiken en hij had de soundcheck gemist. Tien minuten voor tijd kwam hij binnen. Hij had er zin in. Soundchecken? Dat was niet nodig. En het optreden was geweldig. Zo’n lief, fijn, getalenteerd mens. Ik zal hem enorm missen.

Maarten van Roozendaal in Christoffel

Categorie: Divers | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.