nieuws  voorpagina | archief | volg ons via mastodon.social/@zwartekat Instagram Spotify Twitter Mastodon Facebook Youtube
Nieuws

IDFA en comedy in Toomler

Tijdens het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) in november zijn in het Amsterdamse Toomler documentaires te zien waarin humor en stand-up comedy centraal staan: Stand-Up Documentary. Daarbij is ondermeer de documentaire te zien die Jan Jaap van der Wal maakte over de comedyscene in het voormalige Joegoslavië.

Na afloop van de films vinden er Late Night Talkshows plaats met diverse comedians van de Comedytrain, onder wie Jan Jaap van der Wal, Kees van Amstel, Soundos El Ahmadi, Murth Mossel, Eric van Sauers, Martijn Koning, Roué Verveer, Stefan Pop, Patrick Laureij en Owen Schumacher.

Voor kaarten:
www.idfa.nl/toomler

Dit zijn de documentaires die je in Toomler kunt gaan zien:

22 november: Chocolate Comedy & The Tunnel.

Om 20:00 uur Chocolate Comedy (12 min) gevolgd door een kort nagesprek met de maakster. Hierna leidt stand-up comedian Kees van Amstel The Tunnel (35 min) in, een documentaire over de gelijknamige comedyclub die in de jaren ’80 in London dé broedplaats vormde voor performers die buiten de gebaande paden traden. Stefan Pop, die zelf ook in Engeland speelde, praat vervolgens met regisseur Jody VandenBurg.

Chocolate Comedy

Indonesisch stand-up talent weet op zevenjarige leeftijd donders goed hoe de verhouding ouder-kind op het toneel uit te buiten.

The Tunnel

Terugblik op de tumultueuze jaren van The Tunnel, dé alternatieve comedyclub in Londen met de eigengereide Malcolm Hardee aan het roer.

22 november: Richard Pryor: Omit the Logic

Om 22.30 uur Richard Pryor: Omit the Logic (85 min) een gelaagd portret van de grensverleggende Amerikaanse stand-up komiek Richard Pryor (1940-2005) met daarna een gesprek door Owen Schumacher met producer Roy Ackerman. Aansluitend een late night talkshow over de invloed van Richard Pryor op Nederlandse comedians met Murth Mossel, Roué Verveer, Eric van Sauers en Patrick Laureij.

Een gelaagd portret van de grensverleggende Amerikaanse zwarte stand-upkomiek Richard Pryor (1940-2005), waarin ex-echtgenotes en medestanders als Whoopi Goldberg en Jesse Jackson de intense hoogte- en dieptepunten uit zijn carrière langslopen. Waar zijn compromisloze directheid Pryor groot maakte, richtte onverbeterlijk drugsgebruik hem te gronde. Maar zelfs daarin vond hij humor.

23 november: Comedy Warriors: Healing Through Humor

Om 20.00 uur Comedy Warriors (74 min), een portret van vijf Amerikaanse veteranen die gehandicapt zijn geraakt in Irak en Afghanistan en nu een carrière als stand-up komiek najagen. Met een korte inleiding door Jan Jaap van der Wal.

Vijf Amerikaanse veteranen, die tijdens de oorlogen in Irak en Afghanistan gehandicapt zijn geraakt, helen zichzelf door humor. Onder begeleiding van beroemde stand-up komieken als Zach Galifianakis, Lewis Black en Bob Saget ontwikkelen ze hun eigen materiaal en werken ze toe naar hun eerste grote stand-up show in Los Angeles.

23 november: Whoopi Goldberg Presents Jackie ‘Moms’ Mabley

Om 22.30 uur Whoopi Goldberg Presents Moms Mabley (72 min), waarin samen met vele beroemde collega’s debuterend regisseur Whoopi Goldberg een diepgevoeld eerbetoon brengt aan de grensverleggende, zwarte comédienne Moms Mabley (1894-1975). De documentaire wordt ingeleid door comédienne Soundos El Ahmadi. Na de film volgt een late night talkshow over comedy en emancipatie met o.a. Jan Jaap van der Wal, Soundos El Ahmadi en Howard Komproe.

In haar regiedebuut brengt Whoopi Goldberg een diepgevoeld eerbetoon aan Jackie ‘Moms’ Mabley (1894-1975), die als eerste, zeer succesvolle zwarte comedienne het pad effende voor Goldberg en vele geïnterviewde collega’s, onder wie Bill Cosby, Harry Belafonte en Eddie Murphy. Dankzij haar onschuldige uiterlijk kwam Moms weg met grensverleggende maatschappijkritiek.

24 november: Joan Rivers – A Piece of Work

Om 20.00 uur de vertoning van Joan Rivers – A Piece of Work (84 min), een ongeëvenaarde inkijk in het leven van deze legendarische comédienne waarin zij met veel drama en twijfel er alles aan doet om koningin van de comedy te blijven. Aansluitend een nagesprek met comedians rondom de vraag: waarom is dit vak zo leuk en blijf je maar doorgaan? Met o.a. Martijn Koning.

Het is 2009 en de carrière van Amerikaanse comédienne Joan Rivers (1933) zit in ’t slop. Maar aan een pensioen denkt deze pittige dame niet. Geld moet rollen en face time is het hoogste goed. We volgen deze grootverbruiker van plastische chirurgie in een jaar vol pieken, dalen en onzekerheid.

24 november: The Happy Sad Route (and a Comedian)

Om 22.30 uur de première van The Happy Sad Route (and a Comedian). (50 min), een documentaire over comedians in de Balkan met aansluitend een premièrefeestje. Owen Schumacher bevraagt Jan Jaap van der Wal over de film.

Een persoonlijke road movie waarin komiek Jan Jaap van der Wal door Bosnië, Kroatië en Servië reist, waar een kleine groep komieken pogingen doet een comedyscene op te zetten. Er is geen geld en weinig publiek, maar het belangrijkste is de recente geschiedenis van het gebied, waar moeilijk grappen over te maken zijn.

Categorie: Divers | Meer over: , , , , , , , , , , , , , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.