nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Grimassen: portretten van Javier Guzman, Omar Ahaddaf, Rayen Panday, Marlon Kicken

De NTR-serie Grimassen brengt portretten van comedians met een buitenlandse achtergrond. Javier Guzman, Omar Ahaddaf (winnaar Leids Cabaret Festival 2012), Rayen Panday en Marlon Kicken en Javier Guzman vertellen hun persoonlijke geschiedenis.

Ze praten over hun roots, de beweegredenen hun verre oorspronkelijke thuisland te verlaten en over hun acceptatie in Nederland. Maar ook keert elk van hen terug naar het land waar hun wortels liggen: op zoek naar emotionele herinneringen om die aldaar op te rakelen met mensen die daar zijn gebleven. Vanaf 24 november zondags op Nederland 2, 16:05-16:30 uur.

24 november: JAVIER GUZMAN – de ontsnapping (Las Palmas, Gran Canaria)

Bekend is dat Javier in 1977 in Las Palmas (Gran Canaria) geboren is en op z’n zevende met zijn broertje en moeder naar Nederland vlucht om aan zijn agressieve vader te ontsnappen, maar bijna niemand weet hoe dat destijds is gegaan. Javier gaat voor het eerst terug naar zijn eerste huis in Nederland, dat eigenlijk het eerste jaar meer een onderduikadres is. Ook reist hij terug naar Las Palmas en bezoekt voor het eerst het graf van zijn vader. Kortom, een persoonlijke rootstocht van en met één van Nederlands meest veelbesproken cabaretiers.

1 december: OMAR AHADDAF – de vechter (Tetouan, Marokko)

In 2012 wint Omar het Leids Cabaret Festival. Een enorme overwinning als je bedenkt dat Omar in 1970 is geboren in een arm gezin in de meest criminele wijk van de Marokkaanse kuststad Tetouan en als illegaal in 1998 in Amsterdam terecht kwam. Omar neemt de kijker mee terug de tijd in en toont degene die hem eind jaren ’90 hier in Nederland opving.
Hoewel Omar tegenwoordig zeker twee keer per jaar zijn ouders in Marokko opzoekt, gaat hij nu voor het eerst terug naar waar het allemaal begon: de arme wijk in Tetouan. Want daar was het waar hij besefte dat hij letterlijk moest knokken om zijn theaterdroom waar te maken.

8 december: MARLON KICKEN – de zoektocht (Willemstad, Curaçao)

De 40-jarige Marlon voelt zich op en top Brabander, maar zijn roots liggen op Curaçao waar hij als baby wordt geadopteerd. Hoewel zijn adoptiemoeder zelf ook Curaçaose is, is Marlon pas op volwassen leeftijd voor het eerst terug op het eiland geweest. Nu komt hij er vaker, op bezoek bij (adoptie)familieleden of om er op te treden. Een ontmoeting met zijn biologische moeder liep uit op een zware teleurstelling, waardoor Marlon nooit meer een poging heeft ondernomen om zijn biologische vader op te sporen. Tot nu.

15 december: RAYEN PANDAY – de loyale (Mumbai, India)

Nu is Rayen één van de vaste tekstschrijvers van Jörgen Raymann, maar toert hij ook door het land met zijn avondvullende show 3x Rayen. Toch was hij ooit voorbestemd om priester te worden. En nog steeds is hij een praktiserend Hindu. Hoewel geboren en getogen in Nederland, reist hij terug naar de basis van zijn familie om daar zich daar onder te dompelen in de bron van het hindoeïsme: India. En wie weet kan hij daar ook debuteren op de opkomende stand up comedy podia.

Categorie: Op tv | Meer over: , , , , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.