www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Bekijk nu de documentaire ‘Dictator van de comedy’

Edo Berger en Jeroen Pater maakten met ‘Dictator van de Comedy’ een documentaire over Hans Kottmann, een voormalige boeker die inmidels persona non grata is bij drie comedyclubs in Amsterdam. En hoofdpersoon van tientallen sterke verhalen die comedians aan elkaar vertellen in de auto terug naar huis.

Gehaat, geliefd, geschopt, geslagen en gearresteerd. Over Hans Kottmann, de donkere bodem van de comedy-scene en de verslaving aan optreden.

comedyhuis-dictatorvandecomedy-hanskottmann

Berger en Pater spraken voor de documentaire met de comedians Adam Fields, Arjen van Wifferen, Bas Birker, Bram van der Velde, Chris van der Ende, Cristian Pielich, Donald Olie, Dries Postma, Edo Berger, Fabian Franciscus, Frank Brasser, Frank Deuring, Hank, Jasper Smit, Jeroen Pater, Jurg van Ginkel, Menno Stam, Roel C. Verburg, Steven Stol en Wouter Monden. En Hans Kottmann.

comedyhuis-dictatorvandecomedy-basbirker

Enkele vragen aan Edo Berger:

Wie is Hans Kottmann, de ‘dictator van de comedy’?

Hans Kottmann was tot een paar jaar terug boeker van stand-up comedy. De hoogtijdagen van zijn bureau ‘Brood Op De Planken’ vielen samen met de jaren waarin stand-up ontdekt werd door het brede publiek. Dus was er een tijd dat Hans de hofleverancier was aan zo ongeveer ieder café, jeugdhonk of restaurant in iedere uithoek die veel comedy wilde voor weinig geld. Als comedians van een zekere generatie tegen elkaar opbieden wat hun meest legendarisch rare optredens zijn geweest, dan valt standaard zijn naam.

Bovendien is hij zelf ergens tussen excentriek en stapelgek en voor mij is Hans dan ook het summum van alle extreme persoonlijkheden die door stand-up aangetrokken lijken te worden.

Hans noemde zichzelf een tijdlang ‘De Dictator van de Comedy’ -en vanwege de docu nu weer, trouwens. In de hele docu zie je comedians hun versie van de feiten vertellen en Hans de zijne, en ook de titel kan je zo lezen. ‘Dictator’ volgens de comedians: de ruziënde, paranoïde man met het enorme ego die je midden in de nacht opbelde met grootse plannen. ‘Dictator’ volgens Hans: de gelauwerde theaterjournalist, briljante minnaar en impresario die zoveel talenten hun eerste kans heeft gegeven en die het zo goed voor had met ‘zijn volk’.

In 2009 zou Kottmann de eerste comedyclub in Rotterdam openen, ‘Lof der Zotheid’. Het werd een groot fiasco. Het AD was bij de openingsavond aanwezig en schreef een vernietigende recensie.
AD: Lachen vergaat het publiek

Bij het facebook-evenement van de première wordt nog een ander voorval aangehaald: ‘Dat hij na afloop van een show in een of andere obscure kroeg waar net een show had plaatgehad in zwaar beschonken toestand een demonstratie van ongewenste intimiteiten gaf toen hij de boezem van een aanwezige dame op vriendschappelijke wijze liet kennismaken met zijn scheppende handen. Toen hij door de kastelein op niet mis te verstane wijze op werd aangesproken met de vraag wat het te betekenen had om ongevraagd en ongewenst aan de borsten van zijn gasten te gaan zitten sprak Hans Kottman de legendarische woorden: “Ik weet niet waar u het over heeft, zoiets zou Hans Kottman nooit doen. Iedereen die Hans Kottman kent weet dat Hans Kottman een billenman is!”‘

Kottmann heeft zelf aan de documentaire meegewerkt. Zag hij het niet als een afrekening?

Ik heb van tevoren tegen hem gezegd: We gaan jou en een heleboel comedians interviewen en iedereen mag zeggen wat-ie wil, goed of slecht. En zoals Hans in de film alles in zijn voordeel weet te interpreteren, zo doet hij het ook met de film zelf. Hij ziet het als zijn ‘legacy’, als een blijvend monument. Soms geeft Hans tussen de regels door aan dat hij diep van binnen ook wel weet dat hij niet Don Quichot is, maar die momenten zijn zeldzaam.


Ondanks de bizarre anecdotes die voorbij komen, vond ik het toch overkomen als een liefdevol portret. Zullen jullie als comedians zelf nog gaan spelen bij shows die hij heeft geboekt?

Het is uiteindelijk ook een liefdevol portret. Wat hebben we eraan om Hans zwart te maken? Ons doel is in de eerste plaats om een documentaire te maken over al die die stand-up die zich níét afspeelt in een vol Toomler of Comedy Café, maar in, zeg, een luidruchtige houten keet annex jeugdhonk in Aarle-Rixtel. Én: ondanks al het geklaag is er bijna geen comedian die het had willen missen. Comedians vertellen de verhalen lachend, alsof ze oorlogswonden vergelijken.

Als Hans weer optredens gaat boeken in De Kromme Toeter in Heerlen, Het Anker in Weert en Eetcafé Melody in Emmen, dan ga ik er op zijn minst weer één doen, gewoon voor het gevoel.

comedyhuis-dictatorvandecomedy-hanskottmann2

Categorie: Multimedia | Meer over: , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.