nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Expositie ‘Haagse Humor ­- Spotten met de politiek’

De tentoonstelling ‘Haagse Humor ­- Spotten met de politiek’ in het Haags Historisch Museum toont aan de hand van spotprenten en tal van tv-fragmenten een inkijkje in de rijke geschiedenis van de politieke satire in Nederland. Van 18 januari t/m 15 mei 2014.

Daarbij is er veel aandacht voor humor van Haagse bodem, zoals Wim Kan, Haagse Harry en Van Kooten en de Bie met hun Tegenpartij. Al sinds de middeleeuwen nemen satirici de politiek op de hak.


Haagse Harry

De tentoonstelling belicht verschillende terugkerende thema’s in de Nederlandse politiek door de ogen van satirici. Verkiezingen, kabinetsformaties, kabinetscrises en de val van een kabinet zijn gebeurtenissen die steeds uitnodigen tot spot. Ook is er aandacht voor de satire op de gemeentepolitiek.

Een bekend voorbeeld, en uitgebreid op de tentoonstelling belicht, is de Tegenpartij van Jacobse & van Es (door Van Kooten en De Bie). Na een seizoen vol oplichtingspraktijken richtten Jacobse en Van Es, twee Haagse ‘vrije jongens’ in 1980 hun ‘Tegenpartij’ op, ‘voor iedereen die niet meer tegen Nederland ken’. Met leuzen als ‘Stemp de tegenpartij’ en ‘Geen gezeik, iedereen rijk’ stelden zij de opkomst van populisme en extreemrechtse ideeën aan de kaak.


Opland, 1974

De tentoonstelling toont een uitgebreide verzameling politieke prenten van onder meer Albert Hahn, L.J. Jordaan, Opland, Fritz Behrendt en Peter van Straaten. Daarnaast zijn tal van tv-fragmenten te zien, van ‘Zo is ’t toevallig ook nog eens een keer’ en ‘Farce Majeure’ tot Freek de Jonge, Van Kooten en De Bie en Kopspijkers.

meer info

In Museum de Gevangenpoort is tegelijkertijd aandacht voor de verboden humor. De schrijver Jacob Campo Weyerman bijvoorbeeld zat hier in de 18de eeuw gevangen vanwege zijn satirische aanvallen op vooraanstaande personen. Nog tot ver in de 20ste eeuw konden humoristen in de problemen komen door te spotten met de Oranjes.
meer info

Met het combiticket (€10) zijn beide tentoonstellingen te bezoeken.

Categorie: Divers | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.