www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Tim Fransen wint Leids Cabaret Festival

Tim Fransen wint Leids Cabaret Festival 2014

Tim Fransen heeft de jury- en publieksprijs van het Leids Cabaret Festival gewonnen. De andere finalisten waren Bart Melief en Maud Vanhauwaert.

Fransen (Amsterdam, 1988) won in het AKF Comedy Concours en het Amsterdams Studenten Cabaretfestival in 2010. Aan de Universiteit van Amsterdam voltooide hij de studies psychologie en filosofie. Sinds 2011 is hij lid van Comedytrain. Hij werkte mee programma’s als Panache en Dit Was Het Nieuws en recent de oudejaarsconference van Theo Maassen.


JURYRAPPORTEN

Tim Fransen

‘Het failliet van de moderne tijd’ – wat een titel voor een cabaretvoorstelling. Beetje pretentieus misschien. Maar Tim Fransen maakt alle pretenties helemaal waar.

Tim Fransen is een intelligente cabaretier, cum laude afgestudeerd in de filosofie, die het publiek meeneemt langs de grote vraagstukken uit het leven. Basis voor zijn verhaal zijn filosofische beschouwingen over begrippen als vrijheid, eigen verantwoordelijkheid, individualisme en idealen. Maar zo’n abstract en intellectueel pleidooi gaat bij Tim net zo makkelijk over in een betoog over het niet hebben van een bestekla of het bestellen van een glas water. Ook komt het begrip vrijheid op hilarische wijze weer terug in de geweldige scène over William Wallace uit Braveheart.

Tim neemt de tijd om te vertellen. Hij plaatst zijn grappen met een uitstekend gevoel voor timing. Waar veel kandidaten bleven hangen in losse grappen, weet hij zijn grappen te verweven tot een coherent geheel. Zijn grappen staan in dienst van zijn boodschap en in deze is hij waarachtig.

Zijn presentatie is goed: Tim bespeelt met gemak de hele zaal, ook de achterste rijen van het balkon neemt hij moeiteloos mee. We kijken nu al uit naar een avondvullende voorstelling!

Wat een finalist! En wat liggen er nog veel mogelijkheden voor deze scherpe, intelligente, zorgvuldige en bovendien muzikale cabaretier. En dat maakt dat er volgens de jury maar één conclusie mogelijk is.
www.timfransen.nl

Maud Vanhauwaert

Maud heeft ons in de finale erg verrast. Naast dat ze met nieuw materiaal kwam, heeft ze haar bestaande materiaal op compleet andere wijze neergezet waardoor haar hele voorstelling naar een hoger niveau werd getild. Wat een lef en wat een risico nam ze daarmee! Ontzettend knap. Het zegt iets over de theatrale kwaliteiten, het vakmanschap en de vele mogelijkheden van Maud.

Maud speelde een sterke voorronde, maar in de halve finale hadden wij onze twijfels. Ze was dan ook onderwerp van een ferme discussie. Wij zijn enorm blij dat ze uiteindelijk in de finale heeft laten zien, wat in de voorrondes al op uitbreken stond.

Maud maakt op poëtisch theatrale wijze duidelijk wat de essentie is van poëzie.
Ze neemt alle tijd en rust, bijna fluisterend neemt ze ons mee in haar bijzondere wereld en kiest niet voor de snelle lach. Dat bewonderen wij. Haar taalvondsten zijn intelligent, vervreemdend en humoristisch, zoals bijvoorbeeld de poëzievoordracht met Nederlandse tongval. Naast de lach was er ook de verstilling in de zaal – het publiek hing aan haar lippen.

Maud mengt op intrigerende wijze cabaret en poëzie, een verrassende mix met een originele invalshoek die wij graag in het theater terug zouden zien.
www.maudvanhauwaert.be

Bart Melief

Bart moest de avond openen en dat is het moeilijkst. Hij was zichtbaar nerveuzer dan in de voorronde en halve finale waarin hij opkwam en de zaal direct voor zich won. Bart is een markante theaterpersoonlijkheid met zichtbaar veel speelervaring. Met een professioneel gemak bespeelt hij de zaal en is niet bang voor stiltes. Op aanstekelijke en enthousiaste wijze vertelt Bart zijn verhalen. In de finale gebruikte hij zelfs voor een deel nieuw materiaal.

Bart heeft gevoel voor theatraliteit, zowel in vertelling als in beeld. De variatie van de korte grappen in combinatie met de langere verhalen, zoals het sprookje over de uitvinding van het toiletpapier, vonden wij verrassend. Net als het gesproken lied als afsluiting van de voorstelling.

In zijn taalgebruik is Bart spitsvondig, zoals over zijn opa met “een helemaal dood ervaring” en: “Ik heb een fotografisch geheugen maar met extreem weinig pixels.”

Bart heeft zijn voorstelling minutieus uitgedacht en opgebouwd. Door de vermoedelijke nervositeit kwam dit tijdens het finaleoptreden niet helemaal goed tot zijn recht. Maar op basis van de eerdere optredens, zijn wij overtuigd van Barts kwaliteiten.
www.bartmelief.nl

Alle finalisten zijn de komende maanden door het hele land te zien met de finalistentour.
speellijst
www.leidscabaretfestival.nl

Categorie: Festivals | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.