www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Nieuw seizoen Grimassen

De NTR komt met een tweede seizoen van ‘Grimassen’, een portretreeks van cabaretiers met buitenlandse roots. In de drie nieuwe afleveringen zien we de persoonlijke geschiedenissen van Farbod Moghaddam, Edson Da Graça en Leon van der Zanden. Wat hebben zij nog met het land van hun roots?

Grimassen - Farbod Moghaddam

Alledrie zitten ze met vragen over hun herkomst. Een hernieuwde kennismaking met de cultuur van hun ouders maakt veel los, en niet altijd even positief. Vandaar de titel van deze serie: elke lach heeft iets dramatisch of pijnlijks in zich.

Vanaf zaterdag 26 april. Nederland 2, 16.05 uur. Gevolgd door herhalingen van het eerste seizoen.
www.ntr.nl/grimassen

Zaterdag 26 april 2014: Farbod Moghaddam (Iran): “De Vluchteling”

Farbod Moghaddam (Teheran, 1988) studeert in 2013/2014 af aan de Utrechtse School voor de Journalistiek, maar in 2009 al debuteert hij als comedian. Dat leidt o.a. tot de winst op Haagse (Streetlife 2009) en Rotterdamse (Fanatics 2011) en) jongerentheaterfestivals en een finaleplaats in de Culture Comedy Award (2011). In 2012 bereikt hij ook de halve finale van Cameretten. Daarnaast organiseert hij in zijn woonplaats Den Haag al een paar jaar uitverkochte maandelijkse comedyshows in Theater Dakota, die hij ook zelf presenteert.

Farbod wordt in de Iraanse hoofdstad geboren, terwijl de bommen van buurland Irak om hem heen vallen. Na het einde van die oorlog bouwt het land moeizaam een nieuw bestaan op, maar gebukt onder het nieuwe regime vlucht het gezin (vader, moeder, dochter, zoon) in 1993 naar Nederland en vraagt asiel aan. In 1997 volgt het Nederlands paspoort en het gezin belandt uiteindelijk in Den Haag en later in Leidschendam. In Nederland groeit Farbod op als een leergierige jongen, maar hij ervaart zijn jeugd allerminst als prettig. Op de basisschool wordt hij veel gepest en van zijn vader krijgt hij bitter weinig steun. Daardoor groeien hij en zijn vader steeds meer uit elkaar. De persoon die hem er in de begintijd doorheen sleept is Bidia Mohan, zijn basisschooljuf van Hindoestaanse afkomst. Op de middelbare school wordt Farbod weerbaarder: zijn gevatte tong gebruikt hij als schild én wapen. Farbod, zijn zus en zijn moeder weten zich goed aan te passen, maar zijn vader niet. Het huwelijk strandt en in 2010 keert zijn vader terug naar Iran.

Hoewel Farbod overkomt als een goed geïntegreerde jongeman, voelt hij zich niet echt thuis in Nederland. Regelmatig denkt hij eraan om terug te keren naar Iran. Maar kan hij daar wel comedian zijn? En wat betekent het voor de band met zijn vader als hij toch voor Nederland kiest?

Zaterdag 3 mei 2014: Edson Da Graça (Kaapverdië): “De Verloren Zoon”

Edson Da Graça (Amsterdam, 1981), zoon van Kaapverdiaanse ouders, speelt zich als comedian (Big Ed) dusdanig in de picture, dat hij te gast is in het programma van Jörgen Raymann en in 2009 tot vier keer toe een volle zaal in Suriname plat speelt. Hij presenteert een seizoen lang het VPRO-programma Yotta. Inmiddels heeft hij ook een avondvullende show op zijn naam staan: ‘Beter lach je want we grappen niet’.

Ondanks dat hij geboren is in Nederland, moet Edson bekennen dat hij een echte Kaapverdiaan is: feesten en lol maken is zijn ding. Maar ook de minder positieve kanten van zijn roots heeft hij in zich: macho-gedrag en het wegstoppen van emoties zijn hem niet vreemd. Zijn levensstijl leidt tot financiële problemen en hij komt diep in de put te zitten. Door zijn vriendin (een door haar Nederlandse stiefvader opgevoede Turks-Surinaamse) en de geboorte van zijn zoon in 2011 probeert hij een radicale draai te maken, zich realiserend dat hij wat serieuzer in het leven moet staan. Wat ook meespeelt, is de terugkeer naar Kaapverdië van zijn ouders in 2010.

Door dit alles is Edson zich ervan bewust dat hij zijn Kaapverdiaanse wortels een plaats moet geven. Maar ook wil hij voorkomen dat hij ‘anders’ wordt dan zijn vader, die (zo ontdekt hij op zeker moment) bij meerdere vrouwen kinderen heeft. Voor het eerst sinds 2000 reist Edson terug naar Kaapverdië. Niet alleen om zijn roots te hervinden, maar vooral om zijn ouders te confronteren met het feit dat ze hem in de moeilijkste periode van zijn leven niet echt gesteund hebben.

Zaterdag 10 mei 2014: Leon van der Zanden (Mauritius): “De Terugkeer”

Leon van der Zanden (Helmond, 1977) behoort tot de veteranen binnen de jonge Nederlandse cabaret- en comedygeneratie. Sinds 2002 heeft hij al zeven succesvolle soloprogramma’s gemaakt, waarvan de laatste (Rebel) nog steeds in de theaters loopt. De tv-kijker kent hem o.a. als presentator van MTV’s Pimp My Room en als speler van het VARA-improvisatieprogramma In Goed Gezelschap.

Een echte liefdesbaby, dat is Leon: zijn Brabantse vader heeft lange tijd als kloosterling een briefwisseling met een inlandse vrouw op Mauritius. Als zij op zijn uitnodiging naar Nederland komt en ze elkaar voor het eerst in levende lijve zien, geeft hij het celibaat op en trouwen ze.

Leon bezoekt regelmatig de familie van moederskant op Mauritius, waarbij hij vooral optrekt met zijn lievelingsneef Hans. Aan die bezoeken aan het eiland komt vijftien jaar geleden abrupt een einde: Leon is dan zonder zijn ouders op Mauritius, maar omdat hij wel een goede vriend heeft meegenomen denkt zijn strenggelovige familie ten onrechte dat hij gay is. Die homofobie weerhoudt hem er daarna van nog terug te gaan, ondanks de liefde die hij heeft voor de familie van zijn moeder. Wat daarbij een rol speelt zijn de vele onbeantwoorde brieven waarin hij zijn familie om opheldering vraagt.

Pas na het overlijden van zijn vader in 2010 begint Mauritius weer aan Leon te trekken en ontstaat de behoefte om meer te weten te komen over zijn Mauritiaanse roots. Helaas doet het gevoel van onterechte en onuitgesproken afwijzing door zijn familie hem nog teveel pijn om de daad bij het woord te voegen. Maar Leon heeft nu een besluit genomen: hij wil uit de mond van zijn Mauritiaanse familie horen wat er vijftien jaar geleden is gebeurd. En Leon wil ook dat zijn familie daar zijn vriendin Mireille accepteert. Want dat zou ook wel eens gevoelig kunnen liggen daar: Mireille is namelijk een gescheiden moeder met kinderen…

Zaterdag 17 mei 2014: Javier Guzman (Gran Canaria): “De Ontsnapping”

Javier Guzman wordt in 1977 in Las Palmas (Gran Canaria)geboren. Als hij zeven jaar is, ontvlucht zijn moeder met hem en zijn broertje zijn aan alcohol verslaafde vader, maar bijna niemand weet hoe dat destijds is gegaan. Javier gaat voor het eerst terug naar zijn eerste huis in Nederland, dat in het begin eigenlijk een soort onderduikadres was. Ook reist hij terug naar Las Palmas en bezoekt voor het eerst het graf van zijn vader. Kortom, een persoonlijke tocht van en met één van Nederlands meest veelbesproken cabaretiers. (Herhaling 2013)

Zaterdag 24 mei: Omar Ahaddaf (Marokko): “De Vechter”

In 2012 wint Omar Ahaddaf het Leids Cabaret Festival. Een enorme overwinning als je bedenkt dat hij in 1970 is geboren in een arm gezin in de meest criminele wijk van de Marokkaanse kuststad Tetouan en als illegaal in 1998 in Amsterdam terecht kwam. Omar neemt de kijker mee terug de tijd in en toont degene die hem eind jaren negentig hier in Nederland opving. Hoewel Omar tegenwoordig zeker twee keer per jaar zijn ouders in Marokko bezoekt, gaat hij nu voor het eerst terug naar waar het allemaal begon: de arme wijk in Tetouan. Want daar was het waar hij besefte dat hij letterlijk moest knokken om zijn theaterdroom waar te maken. (Herhaling 2013)

Zaterdag 31 mei: Marlon Kicken (Curaçao): “De Zoektocht”

Marlon Kicken voelt zich op en top Brabander, maar zijn roots liggen op Curaçao waar hij is geboren en als baby wordt geadopteerd. Hoewel zijn adoptiemoeder zelf ook Curaçaose is, komt Marlon pas op volwassen leeftijd voor het eerst terug op het eiland. Tegenwoordig komt hij er vaker, op bezoek bij (adoptie)familieleden of om er op te treden. Een ontmoeting met zijn biologische moeder liep uit op een zware teleurstelling, waardoor Marlon nooit meer een poging heeft ondernomen om zijn biologische vader op te sporen. Tot nu… (Herhaling 2013)

Categorie: Op tv | Meer over: , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.