nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Vanuit de zaal: Concours om de Wim Sonneveldprijs

Tweede Paasdag 2014, de finale van het Concours om de Wim Sonneveldprijs. Presentatoren Viggo Waas en Peter Heerschop vormen de vrolijke noot tussen de acts, waarin Heerschop beter slaagt dan Waas. Maar het gaat hier om de drie finalisten: Yvonne van den Eerenbeemdt, Matroesjka en Flip Noorman.

Yvonne van de Eerenbeemt begint met een mooie verwijzing naar haar trip naar Rio. Begeleid door Rene van Mierlo begint ze zingend haar programma. Maar daarna word het zwaarder. In een, te dramatisch ingezet, verhaal van een blijkbaar manisch depressieve vrouw met tonnen energie vraagt ze veel van haar publiek in haar tocht naar zelfdestructie. De verhalen, grappen en interrupties zijn niet heel complex. De – wat toneelmatige – performance is zeker in orde, maar het is wel moeilijk om in haar verhalen mee te gaan. De jury roemt haar energie, maar vond dat in de finale minder terug dan in de halve finale, maar ziet een sterke toekomst voor haar in het theater.

Matroesjka begint sterk, waarbij de zangkwaliteiten van Janneke Rinzema en Lisa Loeb gelijk duidelijk zijn. Hun programma ‘Naar Almere’ gaat over de liefde, ook in zijn lelijke vormen. Verhalen wisselen elkaar snel af, maar de rode draad blijft duidelijk. De verschillende types worden overtuigend gespeeld en de theatrale trukkendoos wordt ook open getrokken. Met succes. De onderdelen zijn mooi getimed en verdeeld, beide dames vullen elkaar goed aan. Ze brengen een programma dat af is én heel toegankelijk. Dat wordt door het publiek gewaardeerd en zij beloont het duo dan ook met de publieksprijs.

Flip Noorman explodeert de zaal in nadat hij de presentatie van Peter Heershop in een ongemakkelijk setting verstoort. Voor de gelegenheid heeft hij zijn band meegenomen en zij zijn een sterke theatrale toevoeging. Noormans teksten zijn duidelijk de reden voor zijn aanwezigheid in de finale en bevatten mooie metaforen en beelden. De energie spat eraf. Al is er ook ruimte voor wat kleinere en intieme werken. Maar is het wel kleinkunst? Er zijn momenten van lach…maar zoals hij zelf schreeuwt werpt hij het juk van de lach en traan van zich af. De jury ziet hier zeker kleinkunst in en hij wint dan ook de juryprijs van het festival.

Categorie: Festivals | Meer over: , , , , ,
Cabagenda.nl: Alle cabaretvoorstellingen overzichtelijk op 1 website / Patrick: Vriendelijk technische gesprekspartner van Zwartekat.