www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Nominaties VSCD Cabaretprijzen bekend

VSCD CabaretprijzenDe kanshebbers voor de Poelifinario en de Neerlands Hoop zijn bekend.

Paulien Cornelisse met ‘Maar ondertussen’, Erik van Muiswinkel met ‘Schettino’, Ali B met ‘Ali Beken(d)t’ en Theo Maassen met ‘Einde oefening’ zijn genomineerd voor de Poelifinario, de cabaretprijs voor de meest indrukwekkende voorstelling van het seizoen. Vorig jaar won Wim Helsen voor ‘Spijtig spijtig spijtig’.

Genomineerd voor de Neerlands Hoop, de prijs voor de cabaretier met het grootste toekomstperspectief, zijn Emilio Guzman, Katinka Polderman, Martijn Koning. Vorig jaar won Louise Korthals.

Jurycitaten Poelifinario

Ali B – Ali B Bekend(t)
“Ali B is een rasentertainer, een die zijn publiek bij de les houdt met verhalen die ertoe doen, maar tegelijkertijd niet bang is zichzelf tegen het licht te houden. In Ali B bekend(t) daagt hij z’n toeschouwers uit net zo openhartig te zijn als hijzelf. Het leidt tot een vorm van publieksparticipatie die even respectvol als ontwapenend is.”

Theo Maassen – Einde Oefening
“Zelf vond Theo Maassen zijn oudejaarsvoorstelling maar niks. De jury oordeelde anders. Door de worsteling die aan Einde Oefening voorafging tot vorm te maken was het programma veel meer dan een goed geoliede grappenmachine. Het persoonlijke vloeide over in het grote verhaal. De individuele misère in de nationale. Maassen kan er niet onderuit zo als de jury niet onder hem uit kon: Einde Oefening is genomineerd voor de Poelifinario.”

Erik van Muiswinkel – Schettino!
“Engagement en ironie hebben bij Erik van Muiswinkel een gelukkig huwelijk gesloten. Deze cabaretier is geen doemdenker, er schuilt een optimist in hem, al toont die zich wel het liefst van zijn spottende kant. Met Schettino! laat Van Muiswinkel zien dat hij zich heeft ontwikkeld tot een van de beste conferenciers van ons land.”

Paulien Cornelisse – Maar Ondertussen
“Met hetzelfde gemak als ze in eerdere programma’s de buitenwereld onderwerp maakte van haar onconventionele blik legt Paulien Cornelisse in Maar Ondertussen haar binnenkant onder de loep. Op valse sentimenten zul je deze eigenzinnige verhalenvertelster niet betrappen. Wel op intelligente humor en een aangename dosis zelfspot.”

Jurycitaten Neerlands Hoop

Emilio Guzman – Een dunne dekmantel
“Een dunne dekmantel van Emilio Guzman is een zelfonderzoek: eerlijk, dapper en persoonlijk. Verrassend is de vondst om actrice Pepita Steins Bisschop op te voeren als Guzmans geweten. De grappenwaterval heeft in dit nieuwe programma plaatsgemaakt voor milde spot – dat er niet per se hard gelachen hoeft te worden werkt bevrijdend.”

Katinka Polderman – Polderman baart zorgen
“Met minieme middelen een groots effect sorteren – Katinka Polderman doet het met haar ingenieuze decor in Polderman baart zorgen. Met een jaloersmakende fantasie creërt ze op het podium haar eigen universum. Wordt er door sommigen gemopperd dat het cabaretlied een kwijnend bestaan leidt, Polderman toont met haar ludieke vondsten dat het genre springlevend is.”

Martijn Koning – De Maand van Martijn (en: Het Jaar van Martijn)
“Vanuit de stand-up hoek rolde hij het theater in: Martijn Koning met zijn eerste avondvullende programma De Maand van Martijn. En hoe. Het improvisatietalent van deze comedian is verbluffend, zijn interactie met het publiek messcherp. Schijnbaar moeiteloos trekt hij lach na lach uit de zaal met zijn highspeed vertelde verhalen.”

De nominaties werden bekendgemaakt in het radioprogramma ‘Ha! Die Yora’. De winnaars van de twee cabaretprijzen worden op 7 september bekendgemaakt tijdens de Nederlandse Cabaretdagen in Den Bosch.

In 2013 was er veel tumult rond de uitreiking van de VSCD Cabaretprijzen naar aanleiding van onenigheid binnen de cabaretjury. Dit kwam naar buiten met een open brief van één van de juryleden op Zwartekat.nl. Uiteindelijk kwam de jury nogmaals bijeen om opnieuw de winnaar de te bepalen. Dit jaar treedt een geheel nieuwe cabaretjury aan.

Categorie: Prijzenfestival | Meer over: , , , , , , , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.