www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Emilio Guzman wint Neerlands Hoop

Emilio Guzman

VSCD CabaretprijzenEmilio Guzman heeft de Neerlands Hoop gewonnen, de VSCD Cabaretprijs voor de cabaretier met een opvallend programma of een cabaretier die een opvallende ontwikkeling heeft doorgemaakt. De prijs werd zojuist uitgereikt in de Verkadefabriek te Den Bosch.

Naast Guzman waren ook Katinka Polderman en Martijn Koning genomineerd. In 2007 won Guzmans broer Javier ook de Neerlands Hoop.

Juryrapport

Emilio Guzman – Een dunne dekmantel
“Moedig, dat is Emilio Guzman met zijn programma Een dunne dekmantel. Om als stand-upper met een regisseur van buiten het cabaretcircuit een nieuwe weg in te slaan. Om als solist een actrice naast je neer te zetten die ook nog eens als je geweten optreedt. Om je eigen lafheid onder de loep te nemen en vervolgens dat onder de loep nemen onder de loep te nemen. Jezelf zó in twijfel durven trekken, daarvoor is lef nodig. Met regisseur Laura van Dolron en actrice Pepita Steins Bisschop verliet Emilio Guzaman de gebaande paden, een spannende ontwikkeling. De cabaretier die zichzelf eigenlijk te genuanceerd vindt om op een podium te staan draait de werkelijkheid net zo lang tot niemand meer buiten schot blijft, inclusief hijzelf. Enerverend metacabaret levert het op – de vorm ontregelt zo dat ook de inhoud op losse schroeven komt te staan. Wat wil Guzman nu eigenlijk precies vertellen? Geraffineerd weet hij het antwoord op die vraag voortdurend uit te stellen. Wat we ondertussen zien is een zelfonderzoek: eerlijk, dapper en persoonlijk. Over zijn beroemde broer gaat het, maar meer nog over die helemaal niet beroemde oom en natuurlijk over Emilio zelf. De grappenwaterval heeft in dit nieuwe programma plaatsgemaakt voor milde spot – dat er niet per se hard gelachen hoeft te worden werkt bevrijdend. Was het de jury bij sommige jonge talenten niet altijd duidelijk wat de urgentie van hun programma was, bij Guzman staat die buiten kijf. Dit verhaal moest verteld worden en niemand had dat zo kwetsbaar, sympathiek, intelligent, gedreven, grappig, ontroerend en geloofwaardig kunnen doen als Emilio Guzman zelf.”
foto:

Categorie: Prijzenfestival | Meer over: , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.