www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Kleindochter maakt korte film over Toon Hermans

hermans-githa-kortefilm

De korte film ‘De hemel geeft. Wie vangt die heeft.’ gaat over de confrontatie van de jonge kleindochter met de dood van haar opa, Toon Hermans. De kleindochter wordt gespeeld door Gaelle Jansseune en Hermans door Gene Bervoets. De maker is Hermans’ echte kleindochter, Githa Hermans.

De film is geselecteerd voor het Filmfestival van Oostende.
www.githahermans.com

In 2011 studeerde Githa Hermans af in Fine Arts aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. En daarna in film aan het Sint Lukas in Brussel. In 2013 maakte ze de korte film ‘Wide Eyed Children’. Tegenwoordig is ze woonachtig in Antwerpen. Ze hoopt uiteindelijk een langere versie van de film te kunnen maken.

De synopsis van de korte film:

“De hemel geeft, wie vangt die heeft” vertelt het verhaal van een grootvader en kleindochter, die samen met haar ouders in een afgelegen villa wonen. Door de ogen van de 7-jarige kleindochter wordt duidelijk dat de grootvader een artiest is en met een innerlijk conflict zit. Al is hij een gevierd cabaretier, zelf heeft hij het gevoel dat hij nog iets moet bewijzen. Op hogere leeftijd probeert hij nog een meesterwerk te maken. Samen met een paar muzikanten werkt hij aan zijn comeback. Hiermee worstelend verlangt hij naar zijn overleden vrouw, die hem gedurende zijn lange carrière altijd heeft gesteund. Ondertussen probeert zijn kleindochter op verschillende manieren zijn aandacht te winnen, vaak te vergeefs. Zijn carrière staat zijn rol als familieman soms in de weg. Als eenzame weduwnaar vindt hij troost en liefde bij zijn kleindochter. Voor haar is de grootvader een lieve,grappige,eerder stille man. In haar mysterieuze en fantasierijke wereld wordt ze plots geconfronteerd met de harde realiteit wanneer de grootvader wegvalt. De media valt bruut het privé leven van de familie binnen. Op tv ziet ze een overlijdensbericht van haar grootvader als de cabaretier. Zo ontdekt ze dat ze haar grootvader altijd heeft gedeeld met talloze andere mensen. Waar ze mee achterblijft is zijn stem en zijn woord in de vorm van ingesproken ideeën op een voice-recorder.

Hermans verloor haar opa toen ze elf jaar oud was. In een interview met Dela uit 2007 spreekt ze over haar herinneringen aan zijn overlijden: “De media richten de focus vooral op de beroemdheid van Toon Hermans. Er waren wel overeenkomsten tussen de man op het podium en de man aan de salontafel, maar kleindochter Githa wil hem juist herinneren als lieve en zorgzame opa. ‘Hij maakte altijd veel grapjes, maar hij kon toch ook heel rustig zijn. Hij was niet zoals hij op het podium was. Dat had misschien ook wel met zijn leeftijd te maken, hoewel hij tot aan zijn dood gewerkt heeft. Het was gewoon een hele lieve opa. Hij was echt gek op ons.’”
lees het artikel

In zijn show ‘Ik heb je lief’ uit 1993 heeft Toon Hermans het over zijn kleindochter.
lees de tekst

Categorie: Divers | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.