nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Seth Gaaikema overleden

Seth Gaaikema

Seth Gaaikema is onverwacht overleden op 75-jarige leeftijd. Hij werd eerder vandaag opgenomen met hartklachten. Op 19 januari van dit jaar speelde hij zijn laatste opvoering van zijn programma ‘Wat ik nog graag zou willen’ in de Stadsschouwburg Groningen. Daarmee sloot hij een carriere van 55 jaar af als cabaretier, tekstschrijver en vertaler.

Domineeszoon Seth Regner Gaaikema wordt geboren op 11 juli 1939 te Uithuizen. Hij studeert Nederlands in Groningen en is daar in 1959 speler en tekstschrijver bij het Groninger Studenten Cabaret. Zijn werk komt ter attentie van de grote Wim Kan en die vraagt hem als tekstschrijver voor zijn ABC Cabaret.

gaaikema-1969

Terwijl Wim Kan een optreden op televisie nog afhoudt, komt Gaaikema komt in 1969 voor het eerst met een programma op oudejaarsavond, ‘Heer ik kom hier om te twijfelen’. . Hoogtepunt van de voorstelling is wanneer hippies op muziek van ‘Let the sunshine in’ de dirigent van de politiekapel op de schouders dragen. Deze maakt het V-teken, dat blijkt achteraf het teken voor het orkest te zijn geweest om te stoppen met spelen. Het lied ‘Wat een spreker is die man’ wordt een hit. De kritieken over het programma zijn echter niet mals, net als bij zijn tweede programma en eerste echte oudejaarsconference, ‘Met mekaar op oudejaar’ in 1971.

In de jaren tachtig keert Gaaikema terug op de televisie met oudejaarsconferences. Hij geeft aan het stokje te willen overnemen en maakt politieke conferences voor Veronica. Zijn poging om het publiek te behagen met onbekommerd plezier wordt lang niet altijd op prijs gesteld door de critici. Regelmatig is hij het slachtoffer van een mede-cabaretier vanwege zijn vele woordspelingen. Ook de oudejaarsconferences in de jaren negentig worden wisselend ontvangen.

De kritiek op zijn oudejaarsconferences ten spijt is Gaaikema een gewaardeerd tekstschrijver en vertaler. In 1956 bewerkte hij de liedjes voor de musical My Fair Lady, waarna hij als vertaler werkte aan musicals als Oliver, Kiss Me Kate, Driestuiversopera, Les Misérables, The Phantom of the Opera, Evita, Miss Saigon en Chicago. Zelf schreef hij musicals als Swingpop (met Robert Long), Grace en Kuifje: De Zonnetempel.

Categorie: Divers | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.