nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Om Maarten: de foto’s

Afgelopen maandag startte in De Kleine Komedie een serie van drie uitverkochte voorstellingen, ‘Om Maarten’. Een programma met liederen uit Maarten van Roozendaals oeuvre. En een selectie uit het werk waar Maarten van hield. Vertolkt door mensen van wie hij hield. Dionys Breukers, Marcel de Groot, Ricky Koole, Egon Kracht, Paul de Munnik, Theo Nijland, Wouter Planteijdt, Beatrice van der Poel, Meral Polat, Peter van Rooijen, Thomas Spijkerman en Thomas Verbogt.

Jaap Reedijk maakte een prachtige serie foto’s.

Paul de Munnik opende de avond met zijn eigen lied ‘Ergens zingt een zanger’, gevolgd door Van Roozendaals ‘De Olielamp’. Iets later zou hij terugkeren met ‘Alsof er niets is gebeurd’. De Munnik zou de avond ook afsluiten met een opzwepende uitvoering van ‘Mooi’.

Maarten van Roozendaal was een bewonderaar van de jonge theatermakersgroep Circus Treurdier. Thomas Spijkerman en Peter van Rooijen brachten samen ‘Knijn’. Later zong Spijkerman met Van Roozendaal-achtige flair diens liederen ‘Bloemen’ en ‘Judith’.

Peter van Rooijen zong ‘Liefste voor 1 nacht’.

Ricky Koole waagde zich aan ‘Marang’, daarna haar eigen lied ‘Mannen huilen niet’ en na de pauze zong ze ‘Vermeer’.

Thomas Verbogt droeg op verzoek van Maartens weduwe Eva Bauknecht diens tekst ‘Oorlog’ voor. Naar eigen zeggen kan hij niet zingen, maar heeft zich daar toch eens aan gewaagd. Daarover las hij het hilarische verhaal ‘Je doet toch wel verstandig, schat’ voor, dat hij schreef op verzoek van Van Roozendaal, geïnspireerd door één van diens nummers.

Theo Nijland zingt het lied dat hij over Maarten schreef ‘Maarten gaf de pijp aan mij’. Later op de avond brengt hij Van Roozendaals ‘Alsof’ en het eigen ‘Ik ben je kwijt’. Op dat laatste lied was hij eigenlijk uitgekeken totdat hij er weer door werd geraakt dankzij Van Roozendaals uitvoering ervan.

Beatrice van der Poel maakte indruk met het voor haar geschreven ‘Oude liefde stinkt’ en na de pauze met ‘Marlon’.

Meral Parlot bracht samen met Egon Kracht het lied ‘Water’ en met volledige band ‘Doden met verlof’.

Marcel de Groot zong ‘Christoffel’, waarvoor hij zelf de muziek schreef, en ‘Kerstmis in april’.

De Maarten-band: Egon Kracht, Dionys Breukers, Marcel de Groot en Wouter Planteijdt.

Na afloop was er een minutenlange staande ovatie. Zoals de Volkskrant al schreef: “Drie uitverkochte avonden in De Kleine Komedie. Elk jaar alsjeblieft.”

Foto’s: Jaap Reedijk

Categorie: Divers | Meer over: , , , , , , , , , , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.
Mastodon