www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

49e Cameretten festival: voorronde 1

cameretten-2014-voorronde1_foto_pjgdesign

Vanavond was de eerste halve finale van het 49e Cameretten cabaretfestival. Niet zoals gebruikelijk in het Oude Luxor theater. Vanwege een uitgelopen verbouwing moest worden uitgeweken naar de de grote zaal van Theater Zuidplein. En dat bevalt goed. Deze zaal is een stuk knusser dan het Oude Luxor en dat zal voor de meeste deelnemers prettiger spelen zijn. Nadeel is wel dat de stap naar het Nieuwe Luxor straks erg groot zal worden.

Vandaag de eerste voorronde, met Camie Bonger, Paul Schoolderman en Joris van de Griendt.

cameretten-2014-camiebonger_foto_pjgdesign

Camie Bonger opent het festival. Voor deelnemers is een avond openen vaak lastig, maar Camie gooit zich er vol in. Met haar energieke presentatie weet ze het podium goed te vullen. Ze heeft ook beslist lef. Meerdere malen zoekt ze de interactie met het publiek op. Bij één man in het publiek gaat ze op schoot zitten, een ander haalt ze op het podium.

In haar programma ‘Het gras is niet groener bij de Buurman’ probeert ze om te gaan met het verdwijnen van haar buurman, waar ze later een relatie mee lijkt te hebben gehad. Dat doet ze aan de hand van 400 zelfhulpboeken. Op een gegeven moment beeldt ze ook uit wat al die boeken met haar hebben gedaan. Dat resulteert in een minutenlange kakefonie aan zelfhulp-kreten. Veel dichter bij een mentale instorting kan je bijna niet komen. Is dit nog leuk om naar te kijken?

Bonger is een enthousiaste speler, maar haar materiaal schiet echt te kort.

cameretten-2014-paulschoolderman_foto_pjgdesign

De tweede deelnemer is Paul Schoolderman. Overdag is hij leraar in het basisonderwijs. Met gemak maakt hij in zijn programma ‘De Vrije Loop’ de ene na de andere grap over het onderwijs. Maar hij plaatst ook vraagtekens bij het huidige onderwijssysteem. Wat heb je aan staartdelingen bij de bakker? Wat als je niet wordt wat je als kind wilde zijn? Heb je dan gefaald? Van fouten leer je toch het meest?

Een gevoelig onderwerp als pesten gaat hij niet uit de weg, maar al snel blijkt het toch een aanzet tot enkele leuke grappen. Net als criminaliteit onder Marokkaanse jongeren. Waarschijnlijk kan ik nooit meer ‘voorkomen is beter dan genezen’ los zien van de grap tijdens zijn optreden. Schoolderman ziet een systeem dat voortdurend streeft naar vooruitgang, maar krijg je niet juist met achteruitgang meer
overzicht? Maar als je dat denkt, dan pas je niet meer in het systeem.

Als enige deelnemer brengt hij vanavond een evenwichtige afwisseling tussen grap en verhaal. Met zeker een aantal goede grappen, maar niet allemaal even sterk. Ook theatraal is er nog ruimte voor verbetering.

cameretten-2014-jorisvandegriendt_foto_pjgdesign

Joris van de Griendt begint zeker theatraal. Gedurende fraaie openingsmuziek komt hij op als een typetje dat voorspelt dat woordgrappen binnenkort op zijn, waarna hij er een flink aantal afdraait. Dat blijkt een voorbode voor de rest van de voorstelling waarbij hij als zichzelf onafgebroken grappen, woordspelingen en kwinkslagen achter elkaar zet. Elke zin is een oneliner of een aanzet tot de volgende grap. Een echt verhaal is er ook niet te ontdekken. Veel grappen zijn leuk, anderen ook flauw. Het is vooral heel veel en ontbeert enige afwisseling. Op den duur vind ik dat toch vermoeiend. Weliswaar speelt hij enkele malen piano, maar zingen doet hij niet en al snel komt de volgende grap.

Een energiek begin van het 49e Cameretten cabaretfestival. Toch kijk ik er met enige gemengde gevoelens op terug. Paul Schoolderman maakt naar mijn idee de meeste kans op een finaleplaats. Dat zal afhangen van de prestaties van de deelnemers op 19 en 20 november.

Richard van Bilsen

www.cameretten.nl
foto’s: pjgdesign.nl

Categorie: Festivals | Meer over: , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.