nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

49e Cameretten: voorronde 2

Vanavond was de tweede halve finale van het 49e Cameretten cabaretfestival. Opnieuw in de meer knusse grote zaal van Theater Zuidplein in plaats van het Oude Luxor.

Tijdens deze halve finale speelden: Riza Tisserand, Emiel van der Logt en het damesduo OLDENOSBORN.

Riza Tisserand ken ik al langer als vaardig stand-up comedian en uitstekende grappenschrijver. Bijvoorbeeld via zijn vele twitter-oneliners op @cabaretier.

In zijn voorstelling ‘Koplampen’ vertelt hij de verhalen die hij zelf al een tijdje wilde vertellen. Hoe hij opgroeide in een arm gezin, omging met verkeerde vrienden. Zijn tijd op de middelbare school en hoe jaren later Joost die hem vaak sloeg hem plots opbelt en zijn excuses aanbiedt. Dat Joost uitlegt hoe onzeker hij was over zijn dyslexie en daarom mensen maar sloeg om de aandacht af te lijden. Waarna Riza een vergelijking trekt tussen de PVV en de islam. Want ook onderwerpen als ISIS gaat hij niet uit de weg. Als je het zo terugleest zou je denken dat het een drama betreft, maar stand-up comedian Riza weet moeiteloos overal de humor te vinden. Zelfs hoe het voor Mandela moet zijn geweest om na 27 jaar vrij te komen. En anders is er nog altijd de lilliputter met een klompvoet.

De voorstelling krijgt echte meerwaarde door het verhaal van Jeffrey, dat Riza telkens aan de zijkant van het podium vertelt. Ondanks dit wat schoolse podiumgebruik brengt dit spanning in het programma. Jeffrey groeit op in een gezin met vechtende ouders, de stiefvader crimineel en de moeder is borderline. Eenmaal uit huis heeft hij moeite met relaties en zit het leven hem in het algemeen tegen. Op zoek naar geluk en rust in zijn hoofd komt de islam op zijn pad. Niet een onderwerp dat je vaak zo aantreft in het theater. Hoe het afloopt kan men hopelijk zien in de finale van Cameretten.

Dan is het de beurt aan Emiel van der Logt. Volgens het programmaboekje is zijn voorstelling ‘Antimaterie’ “een eerbetoon aan de onzichtbare hand van de markt. De onzichtbare, graaiende hand.” De markt komt terug in een stuk over de banken, waarbij hij constateert dat daar eigenlijk helemaal niets is veranderd. Met name het bankiers-examen vertelt hij heel beeldend.

Emiel is het meest in zijn element als hij praat over meer luchtige onderwerpen. Zoals zijn dochters. Dat levert ook de meeste lachmomenten op. Met het roken in de auto en de jongste dochter die helemaal gestoord is van koekjes. Als hij de reactie van zijn dochter later toepast op zijn vrouw voor sex, krijgt hij zelfs een applausje van het publiek. Een stuk over een homoseksuele Hitler, of eerder een nogal nichterige Hitler, biedt aardige woordspelingen. Maar heeft wel de neiging om snel plat te worden.

Emiel is een zeer prettige verteller en het is duidelijk dat hij inmiddels al de nodige podiumervaring heeft. Het publiek trakteerde hem dan op een stevig applaus.

Aangekondigd als theatraal cabaret met een fascinatie voor generatie Y kwam het damesduo OLDENOSBORN op als twee ‘hippe’ vrouwen. Met skinny jeans, haar in een knot met haarband, bontjas en met veel te grote tas. Vervolgens ontbrandt er een dialoog waarbij de dames door elkaar heen praten en op momenten juist helemaal synchroon. Dit loopt over in een scene waarbij Lize links op het podium lijdt aan de pijn dat ze niet weet wie ze is en Victorie rechts op het podium commentaar levert, in het Engels. Als dat even doorgaat, zak ik helemaal weg in mijn stoel. Zo erg.

Maar dan gebeurt er wat. Terwijl Lize in de coulissen verblijft, gaat Victoria met haar gitaar op het podium zitten. Lize heeft namelijk een man, een hypotheek en sinds kort een kind. En Victoria heeft gitaarles. Dat vertelt ze zo droog en grappig dat ik letterlijk opveerde. Dat ze toch wel jaloers is op het geluk van haar vriendin wordt vervolgens nog eens extra ingewreven door Lize. Dat ze zoveel respect heeft voor Victoria, die het toch maar blijft proberen. “Ik gun je het inzicht dat het ook aan jou kan liggen. Hey, ik geef je een compliment he!” Dat het moederschap niet altijd meevalt wordt snel duidelijk in de volgende scene waarin Victoria de rol van kind speelt. In een daaropvolgende dansclub-scene, die helaas niet altijd even goed te verstaan is, biechten de vrouwen op dat ze jaloers zijn op elkaars situatie. Hoewel ik zelf de nodige moeite heb met het begin werd ik al snel overtuigd van de kwaliteiten van Lize van Olden en Victoria Osborn, waarbij met name het spel van Osborn er uitsprong.

Behalve dat ik hoop op een finaleplaats voor Riza Tisserand, zie ik ook OLDENOSBORN wel in het nieuwe Luxor Theater staan. Dan moet ik maar even door die eerste tien minuten heenbijten.

Of dat gaat gebeuren hangt mede af van de derde halve finale. Die wordt morgen eveneens gespeeld in Theater Zuidplein. Na het gastoptreden van Marieke Visser (Cameretten persoonlijkheidsprijs 2009) worden de finalisten bekendgemaakt.

Richard van Bilsen

www.cameretten.nl

Categorie: Festivals | Meer over: , , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.